Saradnja BiH i Francuske u oblasti kinematografske koprodukcije

0
758
Osmanović i Rousson potpisali Sporazum o saradnji u oblasti kinematografske koprodukcije

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović i ambasador Republike Francuske u BiH Giom Ruson (Guillaume Rousson) potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o saradnji u oblasti kinematografske koprodukcije između Bosne i Hercegovine i Republike Francuske.
“Saradnja na polju kinematografije između Bosne i Hercegovine i Francuske je dinamična i ima dugu tradiciju. Naša zajednička namjera je da se na osnovu ovog sporazuma, u narednom periodu, dodatno poveća saradnja u oblasti kinematografije, te aktuelizira pravni okvir za kinematografsku saradnju uz uvažavanje važećih pravila kinematografske industrije u Francuskoj i BiH“, istakao je ministar Osmanović.
Potpisivanje ovog sporazuma pokazuje privrženost principima evropske koprodukcije, povećava dijapazon mogućnosti saradnje, te će olakšati dobijanje koprodukcijskog statusa i boljeg ulaza na tržište bosanskohercegovačkih fimovima u Francusku i francuskih filmovima u Bosnu i Hercegovinu. Radi uspješnije primjene ovog sporazuma, osnovaće se Mješovita komisija koja će se sastojati od jednakog broja predstavnika nadležnih organa i stručnjaka obje zemlje.
Ovaj izuzetno važan Sporazum potpisan je u okviru ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala, a njegovom potpisivanju prethodilo je održavanje panela o temi ‘Uticaj filmskih festivala na ekonomiju, kulturu i društvo’.
Obraćajući se u uvodnom dijelu ovog panela ministar Osmanović je naglasio da se kinematografija u BiH ubrzano razvija zahvaljujući bogatoj filmskoj tradiciji i ulaganjima u obrazovanje mladih talenata, a upravo Sarajevo Film Festival doprinio je rastu interesovanja mladih ljudi za ovaj sektor i opredjeljenju da se obrazuju u ovoj oblasti. Takođe, urađena analiza pokazuje ogroman kulturni, društveni i ekonomski doprinos koji ostvaruje Sarajevo Film Festival što je još jedna potvrda važnosti ulaganja u filmski sektor.