Saradnja BiH i Mađarske u okviru programa Stipendium Hungaricum

Mađarska nudi 50 stipendija godišnje studentima iz BiH za puni studij u Mađarskoj na mađarskom ili engleskom jeziku u okviru 3 ciklusa studija

0
315
Ministrica Gudeljević potpisala ugovor sa Hrvatskom o isporuci vakcina AstraZeneca

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Ankica Gudeljević danas je sa ministrom vanjskih poslova Mađarske, Peterom Sijartom potpisala Memorandum o razumijevanju između ova dva ministarstva u okviru programa Stipendium Hungaricum za period 2020.-2022. godine. Ceremonija potpisivanja Memoranduma se odvijala putem video linka.
Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju nastavljena je uspješna suradnja Bosne i Hercegovine i Mađarske u području obrazovanja koja je inicirana zaključivanjem Sporazuma o kulturnoj, obrazovnoj i znanstvenoj suradnji, koji je potpisan u Budimpešti 2005. godine.
U okviru novog Memoranduma, između ostalog, mađarska strana nudi 50 stipendija godišnje studentima iz BiH za puni studij u Mađarskoj na mađarskom ili engleskom jeziku u okviru 3 ciklusa studija.
Najviše 20 stipendija godišnje za dodiplomske studije i poslijediplomske studije (MA/MSc) u području poljoprivrednih i prirodnih nauka i 20 stipendija godišnje za osnovne studije (BA/BSc) i postdiplomske (MA/MSc) u području tehničkih i ekonomskih nauka.
Ovim memorandumom, bh. strana nudi mogućnost mađarskim studentima da nastave studije na bilo kojem univerzitetu u BiH na način i pod uvjetima utvrđenim CEEPUS III sporazumom (Centralno evropski program razmjene studija).
Tokom svečane ceremonije potpisivanja, ministrica Gudeljević je sa ministrom Sijarto razmijenila iskustva u vezi sa nabavom cjepiva za COVID-19 i mjerama poduzetim na sprječavanju širenja virusa u BiH, kao i mogućnostima za unaprijeđenije suradnje između dvije države u područjima iz nadležnosti Ministarstva civilnih poslova. Istaknula je, također, da je ovo prvi virtualno potpisani memorandum u ime Ministarstva civilnih poslova od početka pandemije uz nadu da će svi naredni biti organizirani u jednoj od dvije prijateljske države.