Saradnja PUFBiH i Tužilaštva KS: Jačanje kapaciteta u borbi protiv korupcije

0
832
Protokol o saradnji su potpisali direktor Isović i tužiteljica Sarajlija, u prisustvu ambasadora Fielda

Porezna uprava Federacije BiH saopćila je da je u Sarajevu potpisan Protokol o saradnji ove uprave i Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Ovaj protokol predstavlja rezultat aktivnosti u okviru projekta koje je podržala Britanska ambasada.
Protokol o saradnji su potpisali direktor Porezne uprave Šerif Isović i glavna kantonalna tužiteljica Sabina Sarajlija, u prisustvu ambasadora Velike Britanije u BiH Matthew Fielda.
Protokolom je definisan način postupanja i komunikacija između Porezne uprave FBiH i Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo s ciljem što efikasnije saradnje i ostvarivanja boljih rezultata u borbi protiv privrednog i organizovanog kriminala.
Ambasador Field pozdravio je potpisivanje Protokola koji će omogućiti bolju saradnju tužilaca i agencija za sprovedbu zakona, kao i primjenu dobrih istražnih praksi diljem BiH. Ozbiljni oblici korupcije ostaju ključni izazov za cijelu BiH, a ova saradnja predstavlja prekretnicu u borbi protiv korupcije i podršku vladavini prava. Osnovni cilj buduće saradnje je jačanje kapaciteta za provođenje proaktivnih istraga u borbi protiv porezne utaje, pranja novca, ali i efikasnije provođenje finansijskih istraga.
Direktor Isović je rekao da se iskreno nada da će budući rad u skladu s važećim zakonskim propisima i potpisanim Protokolom doprinijeti mnogo boljim rezultatima Porezne uprave FBiH i Kantonalnog tužilaštva KS.
Glavna kantonalna tužiteljica Sabina Sarajlija smatra da je timski rad Tužilaštva KS sa agencijama za provođenje zakona preduvjet za kvalitetnu i efikasnu borbu protiv ove vrste kriminala, koji treba da doprinese boljem ekonomskom i poslovnom ambijentu.
Unapređenom saradnjom ove dvije institucije odgovaraju na preporuke Komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji. Efikasna saradnja agencija za provođenje zakona i tužilaštva, kako je istaknuto, zasigurno će rezultirati većim brojem optužnica u predmetima organiziranog kriminala i korupcije, uključujući i one na visokom nivou, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.