Sarajevo: Međunarodni kongres o pčelarstvu okupio 200 učesnika iz 12 država

0
369
Ministar Delić na otvaranju eminentnog kongresa: Pčelarstvo je izuzetno važan dio privrede

Sedmi kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima s međunarodnim učešćem održava se ovog vikenda u Sarajevu. Na skupu je prisutno oko 200 učesnika iz 12 država, a njima se na otvaranju obratio ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić.
On je podsjetio, da je od 2016. godine, kada je organiziran prvi kongres, do danas napravljen veliki iskorak.
“Pčelarstvo sigurno zaslužuje biti dijelom planova svih nadležnih institucija, kako zbog razvijanja ove grane privrede, tako i zbog očuvanja naše planete, s obzirom na to da pčele imaju važnu ulogu u očuvanju ravnoteže ukupnog ekosistema”, naveo je ministar Delić.
Kongres okuplja akademsku zajednicu, pčelare, prehrambenu i farmaceutsku industriju, predstavnike državnih institucija iz zemlji i inozemstva.
Kako poručuju organizatori, na ovaj način pokušavaju napraviti sinergistički zajednički efekt u cilju poboljšanja pčelarstva, kako u BiH tako i u široj regiji. Ovaj skup je mjesto za stjecanje znanja, informacija o napretku i dostignućima iz oblasti pčelarstva i pčelinjih proizvoda u zemlji i svijetu, ali i mjesto druženja, upoznavanja i uspostavljanja poslovnih kontakata.
Organizatori Kongresa su Udruženje za nutricionizam i dijetetiku ‘Hranom do zdravlja’ BiH, Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku i Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi, oba pri Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.