Sarajevo: Novi mural na Vilsonovom šetalištu – podsjetnik za očuvanje okoliša

0
1351
Na Mašinskom fakultetu u Sarajevu otkriven mural umjetnika Rikarda Druškića

Šareni mural, koji prikazuje kako ljudsko društvo može živjeti u harmoničnom suživotu s prirodom, otkriven je danas na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.
Ovo umjetničko djelo potpisuje umjetnik Rikardo Druškić, a nastalo je s ciljem obilježavanja 5. juna, Svjetskog dana zaštite okoliša. Mural nosi snažnu poruku i najpoznatije sarajevsko šetalište pretvara u galeriju na otvorenom, dostupnu svima.
“Ako ne zaustavimo našu ovisnost o fosilnim gorivima i ne počnemo graditi ekološki održiva društva, zasigurno nas očekuju sve veće prijetnje po naše zdravlje. Moramo početi djelovati odmah kako bismo bili klimatski pametniji, te zaštitili našu planetu i sve njene stanovnike, prije nego što bude prekasno. Samo zajedničkim naporima možemo zaustaviti trenutno prisutan negativni trend koji se odnosi na okoliš i klimu. Ovaj mural će biti odličan podsjetnik da na ovom putu svi imajuvažnu ulogu”, istaknula je Johanna Strömquist, ambasadorica Švedske u BiH.
Mural je nastao u okviru projekta ‘Zeleni ekonomski razvoj’, koji finansira Vlada Švedske, a realizuje Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH. Svjetski dan zaštite okoliša svake godine je posvećen temi koja zahtjeva posebnu brigu. Ovogodišnja tema je biodiverzitet, istovremeno i idejni fokus ovog umjetničkog djela.
“U BiH je moguće ostvariti zeleni rast koji uključuje smanjenje emisije karbon diokisida i brigu o biodiverzitetu. Angažmanom talentovanog umjetnika željeli smo kreirati stalni vizuelni podsjetnik i građanima poslati poruku da je zaštita našeg prirodnog staništa od iznimne važnosti za ljude, planetu i ekonomiju“, izjavila je Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a.
Nedera je dodala da će, uz podršku Vlade Švedske i u partnerstvu sa svim nivoima vlasti u zemlji, UNDP nastaviti raditi na ubrzavanju napretka BiH po pitanju energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. To, ističe Nedera, može biti snažno sredstvo za ekonomski oporavak zemlje poslije krize uzrokovane pandemijom Covid-19.
Očuvanje biološke raznolikostiključno je za osiguravanje zdravog života i budućnosti nadolazećih generacija. Kao rezultat pretjerane upotrebe fosilnih goriva, okoliš cijele planete je pod kontinuiranim pristikom, a pojava Covid-19 i drugih virusa jeindirektna posljedica utjecaja čovjeka na prirodne ekosisteme.
“Poruka umjetnika putem ovog murala treba da podsjeća građane na Svjetski dan zaštite okoliša. Svaki čovjek ima dvije domovine. Prva domovina je tamo gdje se rodi. Druga domovina je zajednička za cijelo čovječanstvo, a to je planeta Zemlja. Zato je čuvajmo i volimo kao i onu prvu”, izjavio je Izet Bijelonja, dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.
Rikardo Druškić, autor murala, istakao je da je do sada imao priliku crtati u različitim dijelovima svijeta, ali da mu je izuzetno zadovoljstvo što je mogao dati svoj doprinos. Njegov ‘Zeleni čovjek’ kreiran je korištenjem ekoloških boja, a predstavlja legendarno biće koje se prvenstveno tumači kao simbol ponovnog rođenja, te prikazuje ciklus novog rasta, s kojim se susrećemo svakog proljeća.