Sarajevo: Počeli pripremni radovi za izgradnju tunela Kobilja Glava

0
498
Danas su počeli pripremni radovi za izgradnju tunela Kobilja Glava

Nakon što je potpisan ugovor sa izvođačem, danas su počeli pripremni radovi za izgradnju prvog tunela kojeg gradi Kanton Sarajevo – tunela Kobilja Glava.
Početku pripremnih radova najvećeg cestovnog projekta u Kantonu Sarajevo prisustvovao je i ministar saobraćaja KS Adnan Šteta, koji je sa načelnikom Općine Vogošća Edinom Smajićem, saradnicima, izvođačem i nadzorom radova razgovarao o aktivnostima koje slijede.
“Pripremni radovi su uvod u izgradnju tunela Kobilja Glava, koji je od velike važnosti i za Kanton i Federaciju BiH. Njegovom izgradnjom dobit ćemo sigurnost, rasterećenje gužvi u saobraćaju, kao i kvalitetniju povezanost sa ostalim kantonima”, rekao je ministar Šteta.
Tunel koji će biti izgrađen kao nastavak na dionicu Prve transverzale, sastojat će se od dvije cijevi, a u njemu će biti ugrađena najsavremenija oprema.

Početku pripremnih radova tunela Kobilja Glava prisustvovao je i ministar Šteta

“U historiji Vogošće urađeno je mnogo projekata, ali ovako važnog i velikog projekta, nije bilo. Ponosan sam i zadovoljan što su konačno riješeni imovinsko-pravni odnosi i što smo došli u ovu fazu, nakon mnogo godina. Izvođenje ovih radova će uveliko pomoći poboljšanoj frekvenciji saobraćaja, koja je trenutno neodrživa, stoga se zahvaljujem svima koji su dali svoj doprinos da dođemo do početka radova”, istakao je načelnik Općine Vogošća Edin Smajić.

Rok za izgradnju tunela Kobilja Glava je dvije godine

Nakon završetka pripremnih radova, radovi na projektu izgradnje tunela Kobilja Glava će biti izvođeni u dvije sekcije: Sekcija 1 koja podrazumijeva izgradnju tunela Kobilja Glava i Sekcija 2 koja uključuje izgradnju trase i kružnog toka za povezivanje Prve transverzale, tunela Kobilja glava sa magistralnim putem M-18 u naselju Hotonj.
Projekt se provodi u skladu sa procedurama EBRD-a, a rok za izgradnju obje sekcije je dvije godine od početka radova. Vrijednost ugovora je 31.107.281,36 eura, bez PDV-a.
Izvođač radova je kompanija Euro-Asfalt, a nadzor nad projektom vrši JV-IRD – PPG d.o.o.