Sarajevo: Počeli radovi na izgradnji prve dionice Prve transverzale

0
365
Početak radova obišli su predstavnici Kantona Sarajevo te općina Centar i Novo Sarajevo

Nakon što je tokom proteklog vikenda odabrani izvođač radova postavio zaštitnu ogradu i dovezao opremu, danas su počeli radovi na izgradnji prvog dijela prve dionice Prve transverzale u Sarajevu. Radi se o dionici između raskrsnica ulice Halida Kajtaza sa Kranjčevićevom ulicom i sa Tešanjskom ulicom.
Početak radova obišli su vršilac dužnosti premijera Kantona Sarajevo Anis Krivić, ministar saobraćaja KS Adi Kalem, načelnici Općina Centar i Novo Sarajevo Nedžad Ajnadžić i Nedžad Koldžo, te direktor Zavoda za izgradnju KS Mirza Hulusić, kao i predstavnici Direkcije za puteve KS.
Kako je rekao Krivić, iznimno je sretan što su konačno počeli radovi na izgradnji ove važne saobraćajnice u centru grada, za kojom je prvi put iskazana potreba još 1978. godine.
Ministar Kalem rekao je da je pokretanje radova rezultat predanog, koordinacionog rada Vlade KS, općina i svih drugih institucija uključenih u realizaciju ovog izuzetno važnog infrastrukturnog projekta.
“U narednom periodu očekujemo rušenje i preostalih objekata, kako bi se radovi na ovoj dionici odvijali u kontinuitetu. Vrijednost radova na kompletnoj prvoj dionici iznosi oko 23 miliona KM, a okvirni sporazum sa izvođačem radova potpisan je na četiri godine”, rekao je ministar Kalem.
On je istakao i to da su nastavljeni razgovori sa JP Ceste Federacije BiH kako bi se održao kontinuitet započetih aktivnosti na rješavanju pitanja spoja Prve transverzale i Gradske brze ceste na lokalitetu u neposrednoj blizini hotela Grand u Velešićima.
Treba spomenuti i da je raspisan pretkvalifikacijski javni poziv za tunel ‘Kobilja Glava’, a u pripremi je i izmještanje magistralnog gasovoda koji se nalazi na ovoj dionici.