Sarajevo: Počinje izgradnja nadvožnjaka iznad željezničke pruge u Boljakovom Potoku

0
962
Potpisan ugovor za izvođenje radova na izgradnji mosta preko željezničke pruge na devetoj transverzali

Ugovor za izvođenje radova na izgradnji mosta iznad željezničke pruge na devetoj transverzali, potpisali su danas u zgradi Općine Novi Grad Emir Hota, vršilac dužnosti direktora Direkcije za puteve Kantona Sarajevo i Hamed Ramić, direktor firme Euroasfalt koja je izabrana za izvođača radova.
Potpisivanju su prisustvovali i premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj, ministar saobraćaja KS Mujo Fišo i općinski načelnik Semir Efendić, koji je iskazao zadovoljstvo činjenicom da se došlo do momenta potpisivanja ugovora za izgradnju mosta u Boljakovom Potoku o kojem se govori više godina.
Današnjim potpisivanjem ugovora u vrijednosti od 6,3 miliona KM i izdavanjem građevinske dozvole stekli su se uslovi da izgradnja nadvožnjaka dužine od oko 120 metara iznad željezničke pruge u Boljakovom Potoku može početi u narednoj sedmici.
Radi se o komplikovanom projektu, gdje nadvožnjak preko željezničke pruge prelazi sa šest kolosjeka i trebalo je uraditi puno posla da bi se došlo do njegove izgradnje, počev od planiranja, izrade projektno-planske dokumentacije, imovinsko-pravnih odnosa itd. Sa tim aktivnostima se počelo raditi 2013. godine.
Izgradnja devete transverzale, proširenje kapaciteta iz ulice Džemala Bijedića koja se radi i povezivanje devete transverzale i LOT-a 2C sa četiri saobraćajne trake doprinjet će rasterećenju saobraćaja u općini Novi Grad i cijelom Kantonu Sarajevo.
“Devetu transverzalu smatram završenom, idemo dalje graditi od LOTa 2C do kružnog toka u Boljakovom Potoku, Džemala Bijedića sa izmjenom režima saobraćaja prema Općini Novo Sarajevo, puštanje dvosmjernog saobraćaja pored Vjetrenjače do pete transverzale“, izjavio je Zolj.
Hamed Ramić potvrdio je da se već iduće sedmice može krenuti sa izgradnjom nadvožnjaka.
Izgradnja devete transverzale finansira se bez kreditnih zaduženja iz budžeta Kantona Sarajevo, Općine Novi Grad i Direkcije za puteve KS, saopćeno je iz Press službe sarajevske Općine Novi Grad.
Pored izgradnje iz ulice Džemala Bijedića, osigurana su sredstva za kompletne imovinsko-pravne odnose na devetoj transverzali i za građevinske radove koji se mogu izvesti u ovoj godini.
Nakon izgradnje mosta ostaje još da se izgradi objekat kružnog toka na spoju sa ulicom Safeta Zajke, a sve bi trebalo biti završeno u idućoj godini.