Sarajevo Unlimited: Huawei predstavio iskustva i prednosti 5G mreže

0
1399
Huawei je u zadnjih 10 godina investirao preko 4-5 milijardi dolara u razvoj 5G tehnologije

Jasmin Tinjak, Key Account Director kompanije Huawei Technologies Bosnia predstavio je viziju kompanije za Bosnu i Hercegovinu na panelu online konferencije Sarajevo Unlimited 2020 pod nazivom ‘5G mreža u BIH’.
“Mi smo u Bosni kako bi digitalizacija došla do svake osobe, svakog doma i organizacije. Evidentno je da je potreba za telekomunikacijskim uslugama, kao što je 5G mreža, prisutna kod lokalnog stanovništva na isti način kao i bilo gdje drugdje u svijetu. Dakle, mi želimo i možemo da im pružimo high-tech proizvode, komunikacijske usluge koje pružamo u drugim zemljama po pristupačnim cijenama. Ciljevi korisnika u BiH i naši su isti: razviti kvalitetnu infokomunikacijsku infrastrukturu”, kazao je Tinjak.
Huawei Technologies je najveći svjetski provajder infokomunikacijskih usluga. Posluje u 170 zemalja svijeta i pruža usluge trećini svjetske populacije. Kompanija je u 100% vlasništvu zaposlenih, putem strukture koja je revidirana od strane KPMG-a. Prošlogodišnji globalni prihod dosegao je 123 milijarde dolara.
U vezi sa 5G mrežom, Jasmin Tinjak je predstavio napore kompanije Huawei koji su je učinili vodećim svjetskim vlasnikom 5G patenata. Huawei je, rečeno je, više od bilo koje druge kompanije na svijetu doprinio uspostavljanju ‘end-to-end’ 5G standarda, a već je i stekla mnogo komercijalnog 5G iskustva u zemljama u kojima je 5G već dostupna. Samim time, iz prve ruke može da pruži uvid o prednostima 5G baziran na činjenicama.
“Mi smo lider u razvoju 5G tehnologije i u poslednjih deset godina kompanija je investirala preko 4-5 milijardi dolara u razvoj 5G tehnologije. Kontinuirane investicije u istraživanja i razvoj dovele su do više od 2500 patenata povezanih sa 5G tehnologijom, što je oko 20 posto svjetskih 5G patenata”, kazao je Tinjak te dodao da je više od 100 operatera na svjetskom nivou lansiralo 5G usluge, a više od polovine njih sada koristi Huawei tehnologiju.
Sljedećoj generaciji mobilnih mreža 5G će omogućiti vrlo nizak nivo kašnjenja prometa podataka, te će 5G biti najmanje deset puta brža, pouzdanija i više održiva od 4G mreže.