Sarajevo: Voz od Željezničke stanice do Pazarića počinje saobraćati 9. augusta

0
312
Voz od Željezničke stanice Sarajevo do Pazarića počinje saobraćati 9. augusta, karte od 2 d0 4,80 KM

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta i generalni direktor JP Željeznice Federacije BiH Enis Džafić potpisali su danas Ugovor o obavljanju usluga i sufinansiranja željezničkog putnog saobraćaja na relaciji Pazarić – Željeznička stanica Sarajevo.
Nakon ovog ugovora, danas je potpisan i Sporazumom kojim je omogućeno studentima, đacima i penzionerima da mjesečni kuponi iz javnog linijskog prevoza na području Kantona Sarajevo važe i na ovoj relaciji.
“Kada smo počeli sa pregovorima i realizacijom ove ideje, za cilj smo imali rasterećenje prevoza putnika koji se obavlja u tramvajima na relaciji Vijećnica-Ilidža, na kojoj će u narednom periodu krenuti rekonstrukcija tramvajske pruge. Prvobitni plan je bio da voz saobraća do Hadžića, ali smo odlučili da se relacija ipak produži do Pazarića. Nakon svih dogovora koje smo u proteklom periodu postigli, zadovoljstvo je najaviti da od 9. augusta počinje saobraćati voz na relaciji Željeznička stanica – Pazarić”, kazao je ministar Šteta.

Šteta i Džafić potpisali ugovor o sufinansiranja željezničkog saobraćaja

Direktor ŽFBiH Džafić je istakao važnost prevoza putnika željeznicom, ali je i iskazao zahvalnost Vladi KS na ukazanom povjerenju.
“Na ovoj relaciji uvodi se šest pari putničkih vozova uz mogućnost korištenja i redovne putničke linije lokalnog voza koji saobraća na relaciji Sarajevo – Konjic – Sarajevo. Željeznice FBiH će građanima Kantona Sarajevo ponuditi vrhunsku uslugu prevoza putnika savremenim niskopodnim elektromotornim vozom, koji će svojim komforom, kvalitetom i uslugama koje pruža, zadovoljiti sve kriterije putnika”, kazao je Džafić.
“Ova linija će biti korisna svim stanovnicima Kantona Sarajevo, a posebno stanovnicima Hadžića koji će mnogo brže stizati u grad, bez promjena javnog prevoza i presjedanja”, kazao je ministar Šteta.
Voz će saobraćati sedam puta dnevno svakim danom iz oba pravca. Prvi polazak iz Pazarića će biti u 06:18 sati, a iz Sarajeva u 07:26 sati. Zadnja vožnja iz pravca Pazarića bit će u 20:00 sati, a iz Sarajeva u 20:51.
Cijena karata ovisit će od dužine vožnje, pa će građani u jednom pravcu za relacije od Željezničke stanice do Alipašinog mosta i Ilidže izdvojiti 2 KM, do Blažuja 2,20 KM, do Hadžića 2,50 KM i do Pazarića 3 KM.
Cijena karata u dvosmjernom pravcu Željeznička stanica – Alipašin Most i Ilidža iznosit će 3,20 KM, dok će za dvosmjerni pravac Željeznička stanica – Blažuj iznositi 3,50 KM. Do Hadžića i nazad cijena će biti 4 KM, a na relaciji Željeznička stanica – Pazarić karta u dvosmjernom pravcu će iznositi 4,80 KM.