Vanjskotrgovinska razmjena BiH u prvih šest mjeseci porasla 23,6%, na 16,43 milijarde KM

Polugodišnji izvoz iz BiH je iznosio 6,65 milijardi KM i veći je za 30,53% odnosno za 1,55 mld KM, dok je uvoz iznosio 9,78 milijardi KM i veći je za 19,33% odnosno za 1,58 mld KM

0
406
U VTK predstavljeni podaci vanjskotrgovinske razmjene BiH sa svijetom u prvom polugodištu 2021.

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH danas su prezentirani pokazatelji vanjskotrgovinske razmjene Bosne i Hercegovine sa svijetom za prvih šest mjeseci 2021. u odnosu na isti period prošle godine.
Prema podacima, koje su predstavili predsjednik Komore Ahmet Egrlić, te Amila Šehić i Belma Hasić iz Sektora za makroekonomski sistem VTK BiH, ukupan obim vanjskotrgovinske razmjene BiH u periodu januar-juni 2021. godine iznosio je 16,43 milijarde KM i povećan je za 23,62%, odnosno 3,14 mld KM u odnosu na isti period prethodne godine.
Polugodišnji izvoz iz BiH je iznosio 6,65 milijardi KM i veći je za 30,53% odnosno za 1,55 mld KM, dok je uvoz iznosio 9,78 milijardi KM i veći je za 19,33% odnosno za 1,58 mld KM.
Ukupan saldo vanjskotrgovinske razmjene je povećan za 0,88 posto i u deficitu je -3,12 milijarde KM. Pokrivenost uvoza izvozom povećana je za 9,39 posto i iznosi 68 posto.
“Pokazatelji vanjskotrgovinske razmjene pokazuju oporavak ekonomske aktivnosti u prethodnom periodu, a uzimajući u obzir da je osnovica poređenja bila teška godina uzrokovana pandemijom Covid-19. Izvoz robe je povećan u sve zemlje glavne trgovinske partnere. Uvoz u BiH je također povećan u odnosu na prošlu godinu, što se može okarakterisati kao normalizacija procesa u ekonomskim tokovima. Jedan od faktora povećanja vrijednosti uvoza robe je svakako povećanje cijene nafte i naftnih derivata u proteklom periodu”, kazali su iz Komore BiH.
Najznačajniji partneri u robnoj razmjeni su zemlje članice Evropske unije (73,8% ukupnog bh. izvoza, odnosno 67,3% uvoza) i zemalja CEFTA sporazuma. BiH je i EU izvezla robu u vrijednosti od 4,91 milijarde KM i izvoz je povećan za 32,86% i to u gotovo sve zemlje EU. Ukupan uvoz iz zemalja EU iznosio je 6,58 milijardi KM i veći je za 20,77% u odnosu na isti period lani.

Izvor: Vanjskotrgovinska komora BiH

Po obimu razmjene najznačajniji partner BiH je Hrvatska (obim razmjene s RH iznosio je 2,43 mlrd KM, a pokrivenost uvoza izvozom je oko 62,2%), a suficit i dalje ostvarujemo sa Njemačkom i Austrijom.
Od zemalja CEFTA najveći obim razmjene BiH ostvaruje sa Srbijom, sa kojom je povećan ukupan obim razmjene.
Analizirajući sektorsku strukturu, evidentno je povećanje obima razmjene u svim sektorima privrede. Metalski sektor je zabilježio povećanje i izvoza i uvoza. U ukupnom izvozu iz BiH učestvuje sa blizu 40%, a u uvozu 36%. Ovaj sektor ima najveće učešće u robnoj razmjeni BiH.
Tekstilni sektor se oporavlja. Povećan je i izvoz i uvoz, a u robnoj razmjeni najviše učestvuju odjeća i obuća i njihovi dijelovi. Drvni sektor i dalje rezultira suficitom u robnoj razmjeni, a za prvo polugodište tekuće godine ostvaren je suficit u vrijednosti od 726 miliona KM. Agroindustrijski i prehrambeni sektor učestvuje u robnoj razmjeni sa 12%, te je u prvom polugodištu tekuće godine povećan i izvoz i uvoz.