Sarajevski kiseljak svečano otvorio novu fabriku u Kreševu

0
1828
Svečano otvorena nova tvornica Sarajevskog kiseljaka u Kreševu

Sarajevski kiseljak danas je u rad svečano pustio proizvodnu liniju nove tvornice u Kreševu. Riječ je o najvećoj strateškoj investiciji kompanije, ukupne vrijednosti veće od 20 miliona konvertibilnih maraka.
Gradnjom nove tvornice na površini od 30.000 kvadratnih metara znatno je povećan proizvodni i skladišni prostor Sarajevskog kiseljaka, vodećeg bh. proizvođača mineralnih voda i gaziranih sokova, a proširenje kapaciteta i savremena tehnologija u tvornici, omogućit će Sarajevskom kiseljaku podizanje godišnjih proizvodnih količina te daljnje jačanje tržišnih pozicija kompanije. Tvornica u Kreševu trenutno zapošljava 30 novih radnika, a s popunjavanjem proizvodnih kapaciteta taj broj će u budućnosti i dodatno rasti.

Sarajevski kiseljak je pustio u pogon proizvodnu liniju nove tvornice u Kreševu (Foto: Profitiraj.ba)

“Ova strateška investicija je početak novoga razdoblja za Sarajevski kiseljak i predstavlja veliki iskorak u strateškom pozicioniranju kompanije na tržištu. U prošloj godini smo u dosadašnjim postrojenjima proizveli više od 120 miliona litara vode i osvježavajućih bezalkoholnih pića, a brendovi Sarajevskog kiseljaka i Jamnice već sad dominiraju tržištem flaširane vode u BiH i prvi su izbor potrošača u tom segmentu na tržištu. Tehnološki iskorak i povećanje kapaciteta u novoj tvornici omogućit će da naši rezultati budu znatno bolji. Zahvaljujem svima koji su na bilo koji način doprinijeli izgradnji i puštanju u rad ove tvornice, osobito mom prethodniku, kolegi Tomislavu Sliškoviću, kojem ova tvornica predstavlja krunu karijere i sad može mirno u mirovinu“, izjavio je Davor Čičić, direktor Sarajevskog kiseljaka povodom svečanog otvorenja tvornice u Kreševu.

Svečanom otvorenju nove tvornice u Kreševu prisustvovale brojne zvanice

Načelnik općine Kreševo Renato Pejak naglasio je kako je ovaj događaj od izuzetnog značaja za ovu općinu i njene stanovnike, jer će otvaranjem radnih mjesta biti stvoreni bolji uvjeti za opstanak i ostanak mladih u Kreševu, što je prioritetni cilj i zadatak općine.
“Kreševo je dobilo jednu modernu, prema najvišim standardima opremljenu tvornicu na dobrobit cijele naše zajednice, zbog čega sam, kao načelnik, neizmjerno sretan. Siguran sam da ćemo i ubuduće biti usmjereni na daljnju zajedničku gradnju, zapošljavanje i gospodarski prosperitet, te u konačnici bolju i sretniju budućnost na ovim prostorima“, rekao je Pejak.
I Tahir Lendo, premijer Srednjobosanskog kantona, istaknuo je kako otvaranje nove tvornice predstavlja još jedan u nizu veoma značajnih projekata koji se u zadnje vrijeme realiziraju na području Srednjobosanskog kantona.
“Vlada SBK je, u skladu sa svojim mogućnostima, uvijek spremna podržati projekte koji predstavljaju osnovu za dalji ekonomski razvoj kantona. Ovo je još jedna potvrda da privreda u našem kantonu ide uzlaznom putanjom, a svim sadašnjim i budućim uposlenicima Sarajevskog kiseljaka želim puno sreće i uspjeha u radu“, rekao je Tahir Lendo, premijer SBK.

Iz tvornice u Kreševu će se na tržište plasirati prirodna mineralna voda Sara

Tvornica u Kreševu je prva velika proizvodna investicija u Fortenova grupi unatrag nekoliko godina, čijoj je implementaciji krovna kompanija Grupe, zajedno s Jamnicom, dala značajnu podršku. Svečano otvorenje bila je prilika da se prisutnima obrati i Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe.
“Veliko mi je zadovoljstvo prisustvovati svečanosti kojom obilježavamo ovu značajnu proizvodnu greenfield investiciju. Osobno sam jako sretan što upravo s novim ulaganjem obilježavam i dvije godine vođenja ove velike kompanije. Na simboličkoj razini ova tvornica doista predstavlja prekretnicu u našem poslovanju, jer je riječ o prvoj proizvodnoj investiciji Fortenova grupe s kojom, vjerujem, u potpunosti iza sebe ostavljamo turbulentno razdoblje kroz koje smo prolazili. Osobito smo ponosni na otvorena nova radna mjesta jer je to najznačajniji doprinos svakog poslodavca zajednici u kojoj posluje. Osim toga, s novim proizvodima koji će izlaziti iz ovih pogona, tvornica predstavlja i razvojni iskorak, a upravo je to ključna strateška odrednica Fortenova grupe. Siguran sam da će i novi proizvodi koji će uskoro izaći iz ovih pogona jednako tako osvojiti potrošače te da je Sarajevskom kiseljaku dugoročno osiguran stabilan rast i razvoj“, rekao je Fabris Peruško.
Proizvodne linije u kreševskoj tvornici predstavljaju posljednja tehnološka dostignuća u ovoj oblasti, koji uključuju najmoderniju proizvodnu opremu i automatsko vođenje proizvodnog procesa. S ciljem povećanja produktivnosti i efikasnosti, svi radnici su prošli posebnu obuku za rad. Shodno tradiciji i praksi Sarajevskog kiseljaka, proizvodni procesi i u ovoj tvornici će se voditi uz poštivanje visokih ekoloških standarda i načela održivog razvoja.
Iz ove tvornice na tržište će se uskoro plasirati negazirana prirodna mineralna voda Sara, čije je ime izabrano u skladu s najboljim vrijednostima ove vode, a u narednom razdoblju u tvornici u Kreševu je planirana i proizvodnja aromatiziranih voda i sokova.

Stari novi direktor Sarajevskog kiseljaka:Tomislav Slišković i Davor Čičić

Davor Čičić je novi direktor Sarajevskog kiseljaka

Novi direktor Sarajevskog kiseljaka Davor Čičić, koji je ranije obavljao funkciju direktora Sektora prodaje i Sektora marketinga i razvoja kompanije, a dosadašnji direktor Tomislav Slišković danas je zvanično objavio da se povlači s funkcije.