Kompanija dm poslovnu godinu završila s prometom od 188,2 miliona KM

Ukupne investicije u protekloj poslovnoj godini iznosile su 8 miliona KM

0
809
Kompanija dm drogerie markt u BiH predstavila je godišnje poslovne rezultate

Izvanredni rezultati poslovanja ostvareni u poslovnoj 2018/19. godini (oktobar 2018. – septembar 2019.), koje je kompanija dm drogerie markt u BiH objavila na današnjem godišnjem predstavljanju poslovnih rezultata, svjedoče snažan rast drogerijskog lidera.
“U 13. godini poslovanja na bh. tržištu dm je ostvario odlične rezultate zaključivši poslovnu godinu sa ukupnim prometom od 188,2 miliona KM, što je za 16,6% više u odnosu na prethodnu godinu“, izjavio je Damir Šlosel, direktor dm-a u BiH.
Da kupci prepoznaju nastojanja dm-a govori i podatak o 11,5 miliona obavljenih kupovina što je za 11,17% više u odnosu na prošlu poslovnu godinu.
“Povećanju broja kupaca doprinijelo je i proširenje prodajne mreže koja danas broji 74 dm prodavnice u 42 bh. grada“, dodao je Šlosel.
Ukupne investicije u protekloj poslovnoj godini iznosile su 8 miliona KM. Osim u proširenje i modernizaciju prodajne mreže investirano je i u proširenje distribucijskog centra.
“Skladišni prostor proširili smo za 1.800 m² te se sada distribucijski centar prostire na 8.250 m². U prosjeku dnevno robom opskrbimo 34 dm prodavnice, što predstavlja skoro polovinu naše prodajne mreže“, izjavila je Kristina Ćosić, voditeljica Logistike i Prodajne regije.
Uspješnim završetkom društveno odgovorne inicijative Startajmo {ZAJEDNO} pružena je podrška za deset domaćih proizvođača da ukupno 30 proizvoda plasiraju na bh. tržište kroz lanac dm prodavnica. Kvalitet proizvoda i potražnja za istima prepoznata je ne samo na bh. tržištu nego i na inostranom. Tako će se bh. brendovi Alpino i Wooling, posredstvom dm-a BiH naći i na policama 161 dm prodavnice u Hrvatskoj.
Pored domaćih proizvoda proširena je i ponuda organske hrane vlastite robne marke dmBio, segment muške njege s ekskluzivnom dm markom SEINZ kao i prirodne kozmetike uvođenjem njemačke marke Lavera koja je na našem tržištu dostupna samo u dm prodavnicama.
“Kupci su već prepoznali kvalitet dm marka brendova što pokazuje rast prometa ovih proizvoda od 18,97% u ukupnom prometu, u odnosu na prošlu godinu“, izjavila je Admira Isaković, voditeljica Nabave i Marketinga te Prodajne regije.
U okviru kampanje UČINIMO SVJESNO dm je, s ciljem zaštite okoliša i očuvanja prirode, prestao s podjelom besplatnih plastičnih vrećica, a svojim kupcima je ponudio veliki izbor cekera. Kako bi dodatno podržao zaštitu okoliša te zajedno sa kupcima i građanima BiH unaprijedio životne standarde, pokrenuta je nova društveno odgovorna inicijativa {ZAJEDNO} za bolje sutra.
“Šest projekata koji su izabrani između 157 prijavljenih, direktno će doprinijeti zaštiti, uređenju i očuvanju okoliša. Radi se o projektima u Neumu, Mostaru, Trebinju, Lukavcu, Banjoj Luci i Bugojnu. Njihovom realizacijom bit će očišćeno neumsko podmorje, uređeni parkovi, školska dvorišta te riječni tokovi. Realizacija projekata ukupne vrijednosti blizu 30.000 KM bit će završena do aprila sljedeće godine“, izjavila je Emina Mušinović, voditeljica Informatike i Prodajne regije.
Osim prema društvenoj zajednici u kojoj djeluje, dm je odgovoran i prema zaposlenicima.
“Ove godine pokrenut je program edukacija za dm ambasadore zdravlja. To znači da će zaposlenici koji prođu obuku sa stručnim edukatorima znanje prenositi svojim kolegama i kolegicama: od pravilnog podizanja tereta u dm prodavnicama i skladištu do pravilnog sjedenja na radnom mjestu“, izjavila je Alma Aščić-Efendić, voditeljica Finansija, Kontrolinga i Kadrovske službe.

Uspješna poslovna godina za cijeli dm koncern

S prometom od 11,2 milijarde eura, što predstavlja rast od 4,61% i dm koncern kojeg čini 13 zemalja ostvario je odlične rezultate u protekloj poslovnoj godini. Prodajna mreža proširena je sa 102 nove prodavnice dok širom koncerna u dm prodavnicama, centralama i distribucijskim centrima radi 62.061 zaposlenik. U narednoj poslovnoj godini kompanija dm nastavit će sa širenjem prodajne mreže, asortimana te s unapređenjem radnih procesa kao i usluge prema kupcima.