Šarović: BiH treba obezbijediti više izvora snabdijevanja gasom

0
905
Ministar Šarović na sastanku u Atini o energetskim prioritetima i liderstvu

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović učestvuje u Atini na Prvom godišnjem sastanku o energetskim prioritetima i liderstvu u Istočnom Mediteranu, posvećenoj bezbijednosti snabdijevanja energentima, gasnim koridorima i budućnosti snabdijevanja naftom i gasom.
Na današnjem ministarskom okruglom stolu posvećenom energetskim kretanjima u Jugoistočnoj Evropi, posebno u gasnom sektoru, ministar Šarović istakao je da Bosna i Hercegovina kasni u donošenju odluka o uključenju u strateške gasne projekte koji se već realizuju i zahvataju prostor Zapadnog Balkana, kao što je tzv. Turski tok i Jonsko-Jadranski gasovod.
“U donošenju strateških odluka BiH treba da se vodi vlastitom potrebom da obezbijedi više različitih izvora snabdijevanja gasom, što će donijeti i sigurnost u snabdijevanju ali i veću konkurentnost po pitanju cijene gasa i korist za krajnje potrošače”, istakao je ministar Šarović naglašavajući da ukoliko budemo razmišljali na ovaj način, nećemo, kao sada, morati voditi unutrašnju borbu u zemlji, o tome koji je gasovod prioritetniji.
Podsjećamo, BiH nema sopstvenu proizvodnju prirodnog gasa i potpuno zavisi od uvoza koji se trenutno vrši preko jednog dobavnog pravca.