Šarović – Hajdari: Jačanje ekonomske saradnje BiH i Irana

0
898
Ministar Šarović razgovarao sa ambasadorom Irana

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović primio je danas ambasadora Irana u BiH Mahmuta Hajdarija u cilju razmatranja mjera na jačanju ekonomske saradnje i daljem unapređenju izvoza na veliko iransko tržište, kao značajnoj razvojnoj šansi za bh. privredu.
Trgovinska razmjena, koja je prije do prije dvije godine bila u deficitu, u kontinuiranom je porastu a u toku je uklanjanje i preostalih barijera u vršenju platnog prometa između dvije zemlje, olakšanju viznog režima i sklapanju ugovora o jačanju trgovine.
“Do kraja godine očekujem potpisivanje Sporazuma o preferencijalnoj trgovini, koji će omogućiti carinske olakšice i efikasniju razmjenu roba. Istovremeno, konstatovani su načini vršenja platnog prometa i deviznog plaćanja po uvozno-izvoznim poslovima, što će omogućiti jačanje već uspostavljenih poslovnih veza između kompanija, koje ostvaruju značajne rezultate u poslovanju“, istakao je ministar Šarović, dodajući da su već napravljene određeni pomaci time što je platni promet omogućen putem komercijalnih banaka koje posluju u BiH.
Mjere na olakšanju privredne saradnje preduzimaju se i kroz razmatranje olakšanja viznog režima sa zemljama sa kojima BiH želi bolju ekonomsku saradnju.
Ovom prilikom, ministar Šarović je uputio izraze saučešće ambasadoru Hajdariju povodom velikih ljudskih žrtava izazvanih razornim zemljotresom u ovoj zemlji, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.