Šarović – Jianqing: Saradnja BiH i Kine na provođenju ključnih projekata

0
964
Ministar Mirko Šarović razgovarao je sa predstavnicima Sino-CEE fond Holding kompanije, na čelu sa Jiang Jianqing-om

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović primio je danas delegaciju Sino-CEE fond Holding kompanije, predvođenu Jiang Jianqing-om, predsjednikom korporacije, te razgovarao o saradnji na provođenju ključnih energetskih, infrastrukturnih i drugih značajnih projekata za koje su zainteresovane vodeće kineske kompanije.
Riječ je o fondu kapaciteta 10 milijardi eura, utemeljenom kao nova platforma za investicionu saradnju Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, a čiji interes za unapređenje saradnje Kine i Bosne i Hercegovine je od velikog značaja za uspješno provođenje planiranih projekata.
“Postoji velika opredijeljenost i šansa da zajedno radimo i gradimo i kroz ovaj fond, u interesu naših zemalja i naših privrednika. U planu i realizaciji je nekoliko ključnih projekata sa kineskim partnerima, posebno u oblasti energetike i infrastrukture ali se sve više otvara i prostor za investiranje u biznisu, poljoprivredi, trgovini i drugim sektorima“, istakao je ministar Šarović.
Predsjednik korporacije Jiang Jianqing izrazio je zadovljstvo i zahvalnost ministru i bh. partnerima zbog, kako je naglasio ‘spremnosti i iskrenog i odgovornog angažovanja na projektima’, među kojima su između ostalog planirani projekti HE Dabar u Trebinju, TE Kamengrad u Sanskom Mostu i TE Gacko ali i projekti koji su već u fazi finalizacije kao što su TE Banovići i projekat TE Tuzla-Blok 7, jedan od najvećih poslijeratnih projekata u BiH.
Kineska strana je takođe izrazila interes za projekte u BiH u oblasti obnovljivih izvora energije kao što je solarna energija i energija vjetra, gdje su takođe dogovoreni naredni, operativni vidovi saradnje, saopćeno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.