Mann+Hummel i MS&Wood dobitnici AHK nagrade za stručno obrazovanje

0
1320
Dodijeljene AHK nagrade predstavnicima Mann+Hummel BA i Mješovite srednje škole Tešanj

Predstavništvo njemačke privrede u Bosni i Hercegovinije u okviru jučerašnjeg novogodišnjeg prijema pred brojnim zvanicima po prvi put, pod pokroviteljstvom Ambasade Savezne Republike Njemačke dodijelilo AHK nagradu za stručno obrazovanje 2018/19.
Nagrada je namijenjena kompanijama i obrazovnim institucijama u Bosni i Hercegovini koje se zajednički, vlastitim inicijativama angažuju za praktično dualno stručno obrazovanje prilagođeno potrebama bh. privrede. Projekti su se kratkim filmom predstavili široj stručnoj publici koja se sastoji odpredstavnika njemačke i bosanskohercegovačke politike i privrede.
Od 31 pristigle prijave kompanija i stručnih škola iz cijele Bosne i Hercegovine, žiri je odabrao ukupno četiri pobjednika. Nezavisni žiri, sastavljen od eksperata njemačke i bosanskohercegovačke privrede i politike ocijenili su pristigle prijave na osnovu sljedećih kriterija:
• Dualnost – spoj teorijskih i praktičnih elemenata, saradnja obrazovnih institucija i firmi
• Inovacija – npr. program prilagođen potrebama privrede
• Kvaliteta – koncept, sadržaj i provođenje saradnje
• Društvena korist – npr. smanjenje nezaposlenosti mladih ili sprečavanje iseljavanja
• Održivost – dugoročna perspektiva za budućnost i primjer za druge projekte.
Prvo mjesto podijelile su Mann+Hummel BA d.d. Tešanj, zajedno sa Mješovitom srednjom školom Tešanj i MS&Wood d.d. Fojnica, zajedno sa Srednjom mješovitom školom ‘Zijah Dizdarević’ Fojnica.

Prvo mjesto dijele i MS&Wood Fojnica te Srednja mješovita škola ‘Zijah Dizdarević’ Fojnica

Drugo mjesto pripalo je Srednjoj stručnoj školi ‘Džemal Bijedić’ Goražde, zajedno sa kompanijom EMKA Bosnia d.o.o. Goražde, a treće mjesto Srednjoškolskom centru Hadžići zajedno saTIDC d.o.o. PJ Tarčin Forest Resort & SPA, Mrkulić Company d.o.o. Sarajevo-Ilidža, Termalna rivijera d.o.o. Sarajevo-Ilidža i Hoteli Ilidža Group Sarajevo-Ilidža.
Nagrade su predstavnicima kompanija i obrazovnih institucija uručili ambasadorica SR Njemačke Christiane Hohmann sa predstavnicom Saveznog ministarstva za privredu i energiju Njemačke (BMWi) Martinom Kolberg i David Parkmannom, novim zamjenikom direktora Predstavništva njemačke privrede u BiH.