Šarović: Kinesko tržište otvara se za BiH izvoznike

BiH zaključila pregovore sa Kinom o saradnji u oblasti veterinarstva, što će bh. izvoznicima hrane ubrzo omogućiti izlazak na veliko kinesko tržište

0
896
Šarović učestvovao na Trećoj ministarskoj konferenciji o trgovinskoj i ekonomskoj saradnje '16+1' u Ningbou

Na poziv ministra trgovine N.R. Kine Džong Šana (Zhong Shan) ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović učestvovao je danas na Trećoj ministarskoj konferenciji o promovisanju trgovinske i ekonomske saradnje ’16+1′ u Ningbou, čiji je cilj jačanje saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.
U razgovoru sa kineskim ministrom, potvrđeno je da Bosna i Hercegovina zaključila pregovore sa Kinom o saradnji u oblasti veterinarstva, što će domaćim izvoznicima hrane veoma brzo omogućiti izlazak na veliko kinesko tržište. Potpisivanje ovog važnog ugovora najavljeno je tokom Samita 16+1 u Sofiji 7. jula 2018. godine, saopćeno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.
Ministar Šarović sastao se danas i sa ministrom međunarodne trgovine NR Kine Fu Zi Jingom (Fu Zi Ying), gdje je zaključeno da će nedavno stupanje na snagu bezviznog režima između BiH i Kine, u BiH iduće godine dovesti 100.000 kineskih turista, te značajno unaprijediti ekonomsku saradnju dvije zemlje.
Tokom posjete, Šarović je imao susret i sa guvernerom provincije Zijang (Zhejiang) te je obišao izložbene štandove naših firmi i privrednika, pretežno vinara, koji ove godine učestvuju na međunarodnom sajmu Ekspo Ningbo.
Ministar trgovine NR Kine Džong Šana pozvao je ministra Šarovića i privrednike iz Bosne i Hercegovine da učestvuju na predstojećem, uvoznom sajmu u Šangaju, u novembru ove godine, koji će okupiti hiljade kineskih kompanija, opredjeljenih za uvoz robe iz cijelog svijeta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here