SorS: Rast tržišta osiguranja u regiji, edukacijom do bržeg razvoja

Na SorS-u će biti održana i dva okrugla stola o socijalnoj funkciji obaveznih osiguranja u prometu sa ograničenjima u propisima i praksi te o cyber rizicima i izazovima digitalnog svijeta u reosiguranju

0
1833
Na SorS-u je trebala biti prezentirano i stanje na tržištima osiguranja u zemljama regiona (Foto: Profitiraj.ba)

Autor: M.P. / Profitiraj.ba

Obrazovanje i edukacija kao ključne osnove razvoja osiguranja – glavna su tema ovogodišnjeg tradicionalnog 29. Susreta osiguravača i reosiguravača Sarajevo (SorS), koji je u glavnom gradu BiH okupio oko 150 predstavnika industrije osiguranja iz regiona, EU i svijeta.
Na dvodnevnom skupu, koji je danas oficijelno počeo s radom, osim o ulozi obrazovanja u funkciji korporativnog poduzetništva te edukaciji novih kupaca proizvoda osiguranja, prezentirano je i aktuelno stanje na tržištima osiguranja u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji.
Na konferenciji za novinare, održanoj nakon uvodnog dijela, predstavnici osiguravateljske struke iznijeli su slične probleme s kojim se suočavaju osiguravatelji u regionu (slab procenat osiguranja od velikih katastrofalnih događaja – poplave, požari i slično, što pričinjava velike štete cjelokupnom društvu). U tom pogledu, istaknuto je, trebalo bi poraditi i na kvalitenijoj edukaciji stanovništva kako bi se svijest o značaju osiguranja podigla na viši nivo.

Predstavnici osiguravateljske struke iz regiona novinarima prezentirali potencijal tržišta na kojem posluju

Predsjednik Skupštine SorS-a Giorgio Marchegiani (predsjednik Izvršnog odbora DDOR osiguranja Novi Sad) istakao je da je edukacija klijenata ali i zaposlenika u osiguranju izuzetno važna za budućnost industrije osiguranja te da je i zbog toga ta tema u fokusu ovogodišnjeg SorS-a.
“Obrazovanje i edukacija zaposlenika je itekako značajna jer se sa promjenama u svijetu mijenjaju i osiguranja i njihova ponuda mora pratiti te tokove. Takođe, potrebno je educirati i klijente, osiguranike, kako bi shvatili nove trendove u osiguranju”, rekao je Marchegiani.
Predstavnici osiguravateljne struke potom su novinarima prezentirali i stanje na tržištima osiguranja u regionu. Generalno, tržišta osiguranja u regiji zabilježila su u 2017. godini, u odnosu na godinu ranije, premijski rast u gotovo svim segmentima osiguranja.
Generalni sekretar SorS-a i direktor Bosna Reosiguranja Zlatan Filipović istakao je da je bh. tržište osiguranja u prošloj godini zaračunalo ukupnu premiju od 683 miliona KM te da je na godišnjem nivou ostvaren premijski rast od skoro osam posto. No, i pored tog višegodišnjeg trenda premijskog rasta, bh. tržište osiguranja i dalje kaska za susjednim zemljama (Slovenija, Hrvatska, ali i Srbija). Ilustrovao je to i podatkom da u ukupnoj premiji prednjači obavezno osiguranje od autoodgovornosti sa preko 50 posto udjela.
Filipović je istakao i da životno osiguranje ima oko 20 posto udjela u ukupnoj premiji što je ohrabrujuće, dok auto-kasko ima udio nešto iznad osam posto, osiguranje od požara oko 4,5 posto, nezgode oko četiri posto…
Filipović je dodao i da je 25 osiguravajućih društava u BiH (dva manje u odnosu na 2016.) previše u odnosu na veličinu tržišta i aktuelnu ekonomsku situaciji te da će se njihov broj u budućnosti neminovno smanjiti. Pomenuo je i prošlogodišnju akviziciju na tržištu Federacije BiH gdje je GRAWE kupilo VGT osiguranje, a BSO preuzelo Zovko osiguranje i od januara ove godine posluje kao Adriatic osiguranje (Agram koncern), dok je austrijska Vienna Insurance Group (VIG) preuzela Merkur BH osiguranje.
Nedovoljno uređeno tržište osiguranja je karakteristika i ostalih država u regionu, uz nešto bolju situaciju u Sloveniji pa i u Hrvatskoj, koje su članice Evropske unije.
Predsjednik Uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar kazao je da je tržište Slovenije prošle godine imalo rast u svim segmentima osiguranja te da je s makroekonomskog aspekta najsupješnija u posljednjoj deceniji.
Lani je (podaci Slovenskog osiguravajućeg udruženja izneseni na oficijelnog prezentaciji na SorS-u) premija slovenskih osiguravatelja porasla 5,5 posto i dosegla je blizu 2,18 milijarde eura. Zavarovalnica Triglav ima najveći tržišni udio (37%), a prvih pet osiguravatelja imaju oko 77,5 posto udjela na tržištu Slovenije.
Govoreći o hrvatskom tržištu osiguranja, Damir Zorić iz Euroherc osiguranja je kazao da je Hrvatskoj ali i svim zemljama regiona neophodan znatno veći ekonomski rast što bi imalo veliki uticaj i na profitabilnost osiguravajućih društva. Ipak, kako je istakao, prošle godine je industrija osiguranja u Hrvatskoj pozitivno poslovala i zabilježena je nakon godina krize prvi put osjetnija stopa premijskog rasta (3,4%). Pri tome je rast (4,5%) nešto izraženiji u neživotnim osiguranjima, koja čine oko 67,5 posto ukupne premije, dok su životna osiguranja imala nešto slabiji rast (ispod 1%). Inače, lanjska premija u Hrvatskoj iznosila je oko 9,05 mlrd kuna (podaci s oficijelne prezentacije).
Predsjednik Izvršnog odbora beogradskog Dunav osiguranja Mirko Petrović rekao je da je prošle godine u Srbiji (poslovalo 21 osiguravajuće društvo, dva manje nego 2016.) ostvarena ukupna premija od 786 miliona eura što je povećanje za 4,4 posto na godišnjem nivou. Pri tome su neživotna osiguranja imala rast od 6,6 posto, dok su životna imala pad od 1,6 posto.
Učešće životnih osiguranja smanjeno je za 1,5 posto u odnosu na 2016. tako da je na kraju 2017. godine, u strukturi premije, učešće neživotnih osiguranja iznosilo 75,6 posto. Tržišni lider je Dunav osiguranje sa lani ostvarenom premijom od 200 miliona eura i tržišnim udjelom od 26,8 posto.
Istaknuto je da je tržište osiguranja u Srbiji i dalje nerazvijeno i ispod prosjeka Evropske unije (učešće premije osiguranja u BDP-u Srbije je 2,1%, a u EU je 7,4%).
I tržište osiguranja u Crnoj Gori, na kojem je poslovalo devet osiguravajućih društava, prošle godine imalo je rast, doduše nešto veći kod životnih osiguranja (+3,4%) u odnosu na neživotna (+1,7%), kazao je Nebojša Šćekić iz Sava Re osiguranja Crne Gore.
Ukupno obračunata bruto premija neživotnog osiguranja u 2017. iznosila je 67,6 miliona eura, a premija životnih osiguranja blizu 14,2 miliona eura. U strukturi ukupne premije, obavezno osiguranje od autoodgovornosti i dalje predstavlja najznačajniju vrstu na tržištu Crne Gore sa udjelom od 17,3 posto.
Tržište osiguranja Makedonije zbog nestabilne političke situacije u posljednjih niz godina nije osjetnije raslo (bruto premija za neživot 122 miliona eura, a osiguranje života 23 miliona eura), a ta politička neizvjesnost se odrazila i na investicione ciluse.
Generalni direktor Triglav osiguranja Makedonija Đorđe Vojnović je izrazio nadu da je politička kriza sada pri kraju te da potencijal vide u osiguranju u oblasti poljoprivrede, ali i dopunskog zdravstvenog osiguranja (rast 28% u odnosu na 2016.), osiguranju kredita i garancija, te osiguranja života koje je lani imalo rast od 11,9 posto. Ukoliko se ostvare planirane aktivnosti to bi se odrazilo i na rast premije po glavi stanovniku koja je sada niska i iznosi samo 72 eura.
Sutra, drugog dana SorS-a biće održana i dva okrugla stola o socijalnoj funkciji obaveznih osiguranja u prometu sa ograničenjima u propisima i praksi te o cyber rizicima i izazovima digitalnog svijeta u reosiguranju.
Podsjetimo, organizator ovog skupa je Udruženje društava za osiguranje SorS čiji Upravni odbor čine predstavnici 14 društava iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije.
Uz Udruženje društava za osiguranje SorS, organizator i medijski pokrovitelj SorS-a je kompanija Tectus, odnosno časopis Svijet osiguranja.

Federalno udruženje i HUO potpisali sporazum o saradnji

Udruženje društava za osiguranje (UDO) u Federaciji BiH i Hrvatski ured za osiguranje (HUO) u narednom periodu sarađivat će na edukativnom planu iz područja osiguranja.
Sporazum o saradnji u oblasti edukacije između dva strukovna udruženja, u okviru SorS-a, potpisali su generalni sekretar Udruženja društava za osiguranje u FBiH Ermin Čengić i direktor Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO) Hrvoje Pauković.
Buduća saradnja uključivat će i razmjenu iskustava u implementaciji evropske legislative i prilagođavanja tržišta obaveznog auto-osiguranja u predstojećem procesu liberalizacije na bh. tržištu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here