Ministarski sastanak u Sarajevu: Zajedničko suočavanje sa problemom migracija u regionu

0
645
Predstavnici zemalja regiona na sastanku u Sarajevu definirali buduće korake u suočavanju sa problemom migracija

Predstavnici zemalja regiona na današnjem sastanku u Sarajevu usvajanjem zajedničkih zaključaka definirali su buduće korake koje treba poduzeti u zajedničkom suočavanju sa problemom migracija.
Sastanku pod nazivom ‘Suočavanje s izazovima mješovitih migracija u regiji – Sigurnosni i humanitarni aspekti’, koji su organizirali Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, prisustvovali su predstavnici Austrije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Grčke te međunarodnih institucija i agencija koje se bave problemima migranata.
U svjetlu trenutnih migracionih izazova s kojima se suočava region, ministri i predstavnici država koje se nalaze na ovoj ruti analizirali su trenutnu situaciju o ovoj oblasti te su se obavezali da će zajedničkim akcijama sprečavati nezakonite migracije, krijumčarenje, kao i trgovinu ljudima.
Također, zaključeno je da je neophodna sistematska registracija migranata, dosljedna provedba bilateralnih sporazuma o readmisiji i organiziranje zajedničkih letova za povratak stranaca.
Postavljene ciljeve neophodno je i uspješno provoditi kako bi se regija što uspješnije borila protiv nezakonitih migracija i kako ne bi postala svojevrstan ‘hot spot’ za nezakonite migrante, što bi moglo dovesti do velikih humanitarnih, političkih i sigurnosnih problema.
Na sastanku je također razgovarano o humanitarnom aspektu migracijskih kretanja te je ukazano da su se zemlje regiona u nedavnoj prošlosti suočile sa velikim migracijama i zbog toga trebaju pokazati poseban senzibilitet i human odnos prema migrantima koji tranzitiraju ovim područjem.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here