Šarović s ministrima poljoprivrede JE: Zatražen zajednički stav o odluci vlasti Kosova

0
977
Ministri poljoprivrede razgovarali su o jačanju saradnje u razvoju poljoprivrede u regionu Jugoistočne Evrope

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović učestvovao je u radu dvanaestog godišnjeg sastanka ministara nadležnih za poljoprivredu zemalja Jugoistočne Evrope, koji je održan danas u Strugi, Republika Makedonija.
Ministri nadležni za poljoprivredu razgovarali su o jačanju saradnje u razvoju poljoprivrede i ruralnih područja u regionu Jugoistočne Evrope kao i o perspektivama poljoprivrede u kontekstu procesa integracije zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.
Ministar Šarović zatražio je zauzimanje zajedničkog stava predstavnika Evropske komisije i zemalja Jugoistočne Evrope o odluci kosovskih vlasti kojim je uveden dodatni porez od 10 odsto na robu iz Bosne i Hercegovinei Republike Srbije.
Šarović je osudio spornu odluku i zatražio povlačenje ovakvih jednostranih poteza koji, kako je naglasio, problematizuju poziciju bilo koje od CEFTA strana i koji, u suštini, znače vraćanje na stanje trgovine prije uspostavljanja regionalnog tržišta slobodne trgovine.
Tokom ministarskog sastanka, Šarović je imao više bilateralnih razgovora sa predstavnicima Evropske komisije i ministara zemalja Jugoistočne Evrope, a sa ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore Milutinom Simovićem potpisan je Memorandum o saradnji u oblasti poljoprivrede između Bosne i Hercegovine i Crne Gore.
Organizator i domaćin dvanaestog godišnjeg radnog sastanka ministara ministarstava nadležnih za poljoprivredu zemalja Jugoistočne Evrope je Ministarstvo poljoprivrede Republike Makedonije u saradnji sa Stalnom radnom grupom za regionalni ruralni razvoj (SWG) Jugoistočne Evrope.