Grubeša i Marić: Budući zakupci bh. odmarališta u Hrvatskoj neće imati vlasnička prava

0
1331
Sastanak ministara Grubeše i Marića u Zagrebu

Ministar pravde BiH Josip Grubeša sastao se danas u Zagrebu s hrvatskim ministrom državne imovine Goranom Marićem. Tema sastanka bio je raspisani natječaj za zakup bivših odmarališta u Republici Hrvatskoj koja su u vlasništvu pravnih osoba iz BiH.
“Hrvatska legalno raspisuje natječaj a sve sukladno nedavno donesenom Zakonu, s tim da će BiH inzistirati na zaštiti prava vlasništva pravnih osoba iz BiH“, rekao je ministar Grubeša, te dodao da će poduzeti sve korake da se zaključi ugovor kojim će se urediti imovinsko-pravni odnosi, kako bi riješili ovo pitanje.
“Ta odmarališta su neriješenog vlasničkog statusa, na kojem su pravo korištenja imale pravne osobe iz bivše republike i bivše države. Ona su već trideset godina zapuštena, uništavana i trajno opasna za svoje okružje. Natječajima za zakup se ne utječe niti prejudicira status vlasništva. Njime se stvara mogućnost da se ona obnovi, da joj se vrijednost sačuva i poveća. I tko god u budućnosti bude njezin legitimni vlasnik, imat će imovinu, obnovljenu i znatno vrjedniju“, rekao je ministar Marić.
Ministri su se usuglasili da je vlasništvo neotuđivo pravo i da budući zakupnici neće moći ostvariti nikakva vlasnička prava niti ista steći temeljem dosjelosti. Dogovoreno je da će Ugovor o zakupu sadržavati klauzulu kojom se zakupnik odriče prava na dosjelost, saopćeno je iz Ministarstvo pravde BiH.