Zvizdić: Digitalno povezivanje regiona donosi investicije i napredak

0
1400
Zvizdić na Samitu u Skoplju istakao značaj digitalne agende za ekonomije Zapadnog Balkana

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prisustvovao je danas u Skoplju Digitalnom samitu o temi ‘Integracija šest zapadnobalkanskih zemalja na panevropsko digitalno tržište’.
Samit je otvorio premijer Republike Makedonije Zoran Zaev i rekao da su susreti zvaničnika Zapadnog Balkana prilika da se unaprijedi saradnja u svim segmentima.
Tokom obraćanja, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je čestitao građanima Makedonije na dobivanju pozitivnog mišljenja o napretku koji su jučer predstavili predstavnici Evropske komisije. On je pozdravio održavanje Samita koji je dogovoren u julu prošle godine na Samitu premijera u Trstu.
Zvizdić je istaknuo značaj digitalne agende za ekonomije Zapadnog Balkana i mogućnost pristupa digitalnoj ekonomiji. Naglasio je važnost regionalne saradnje zbog konsolidacije tržišta koje broji oko 20 miliona ljudi i o mogućnostima za lakše privlačenje stranih investicija, što bi u konačnici rezultiralo rastom i otvaranjem novih radnih mjesta.
Zvizdić je govorio i o potrebi kvalitetnog razvoja digitalnih tržišta u skladu sa cjelokupnim promjenama i prilagodbama u načinu i strukturi komunikacije. Istaknuo je da je za sve zemlje u regionu neophodno donošenje strategije digitalizacije, kao i kvalitetna edukacija u ovoj oblasti, te daljeg razvoja i jačanja digitalne infrastrukture, i izrazio zadovoljstvo početkom provođenja višegodišnjeg akcionog plana za Regionalni ekonomski prostor, naglašavajući da je upravo digitalno povezivanje regiona jedan od segmenata ovog plana.
“Važnost digitalizacije dodatno je prepoznata i od strane Evropske komisije, jer digitalna ekonomija i digitalne vještine predstavljaju prioritet bugarskog predsjedavanja u prvoj polovini 2018. Želim naglasiti da je Zapadni Balkan geografski okružen državama članicama EU i povezivanje infrastrukture i između EU i Zapadnog Balkana, kao i ubrzavanje razvoja u području i digitalnih usluga predstavlja važan prioritet“, rekao je Zvizdić tokom obraćanja na Digitalnom samitu u Skoplju.
Samitu prisustvuju ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko i ambasadorica BiH u Republici Makedoniji Lepa Babić.