Zvizdić i Haradinaj dogovorili odgodu limitiranja izvoza iz BiH na Kosovo

0
1489
Susret Zvizdić-Haradinaj u Skoplju

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić susreo se danas u Skoplju, na marginama Prvog digitalnog samita zapadnog Balkana, sa premijerom Kosova Ramushom Haradinajem. Razgovarano je o aktualnim bilateralnim i regionalnim pitanjima.
Zvizdić je rekao da izgradnja mira i stabilnosti zapadnog Balkana ostaje trajni cilj Bosne i Hercegovine i da će naša zemlja pozdraviti i podržati svaki nastavak dijaloga Beograda i Prištine u rješavanju otvorenih pitanja. Dodao je da su osnovne smjernice vanjske politike Bosne i Hercegovine da se svi sporovi u regiji rješavaju dijalogom i mirnim putem uz uzajamno poštivanje svih uključenih strana, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.
Razgovarano je i o unapređenju ekonomskih odnosa i zaključeno da bi trgovinska razmjena BiH i Kosova bila znatno veća ako bi se unaprijedio vizni režim koji bi omogućio brži i efikasniji promet ljudi i roba, jer trenutno i privrednici i građani bezrazložno trpe posljedice aktuelnog rigidnog viznog rezima.
Zvizdić i Haradinaj su razgovarali i o sankcijama koje Kosovo namjerava uvesti BiH, a u vezi sa uvozom mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH, i dogovorili su da se ova odluka prolongira do sastanka nadležnih predstavnika ministarstava, koji će biti održan u narednih sedam dana, kada se očekuje da se dogovore rješenja u skladu sa pozitivnom praksom.
Zvizdić je rekao da se, zbog budućnosti novih generacija, zemlje regije trebaju okrenuti naprijed i jačati prijateljske odnose, graditi transportnu, energetsku i digitalnu infrastrukturu, te sistemski usvajati EU standarde.
Sastanku je prisustvovao ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko.