Šarović: Sankcionisati odgovorne zbog zabrane izvoza jabuka u Rusiju

0
955
Šarović: Uspjeli smo odgoditi sankcije Energetske zajednice

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, održao je hitne konsultacije s nadležnim tijelima u povodu uvođenja zabrane izvoza jabuka iz BiH u Rusku Federaciju, koja danas stupa na snagu.
Šarović je istakao da su zloupotrebe u trgovini voćem s Ruskom Federacijom od strane bh. kompanije i inspekcijskih organa, direktna posljedica lošeg sistema kontrole kojeg je nužno hitno unaprijediti kako bi bio efikasan da slične slučajeve brzo prepoznaje, rješava i sankcioniše.
“Kako bi spriječili dalje zloupotrebe i velike štete za poljoprivredni sektor koje ozbiljno ugrožavaju ekonomiju zemlje i utiču na kredibilitet i ugled BiH zatražio sam, od nadležnih institucija, da odmah unaprijede sistem registra izvoznika voća i povrća u Rusku Federaciju kao i podignu na veći nivo odgovornosti fitosanitarne inspekcije koje izdaju fitosanitarne certifikate, kao i Privrednih komora koje imaju važnu ulogu u izdavanju dokumenata o domaćem porijeklu proizvoda. Slične upute dao sam i Upravi za zaštitu zdravlja bilja BiH. Ponovni povratak na rusko tržište biće težak i on, prije svega, zavisi od pravovremenih i efikasnih mjera koje budemo precizirali i sproveli. U tom smislu zatražio sam pokretanje odgovornosti i sankcionisanje odgovornih u ovom konkretnom slučaju a obzirom da se radi o ozbiljnim zloupotrebama i falsifikovanjima javnih isprava smatram nužnim angažovanje i drugih nadležnih organa“, istakao je Šarović.
Ministar Šarović je dodao da se tokom dana nastavljaju razgovori o ovoj temi sa nadležnim entitetskim institucijama a očekuje se skoro zakazivanje sastanka sa ruskom stranom.

Povezani tekst: Rusija zabranila uvoz jabuka iz BiH zbog prevare firme iz Bijeljine