Šarović u Briselu: Vjerujem da će BiH biti izuzeta od zaštitnih mjera EU na uvoz čelika

0
1054
Ministar Šarović u Briselu: Uspješni pregovori za zaštitu industrije čelika

Očekujem da će Bosna i Hercegovina, nakon našeg današnjeg izjašnjenja u Briselu, biti oslobođena od uvođenja zaštitnih mjera na uvoz čelika od strane EU, izjavio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović nakon što je pregovarački tim Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Evropskoj komisiji iznio svoje argumente u okviru tzv. saslušanja zemalja obuhvaćenih zaštitnom mjerom EU na uvoz čelika.
“Izjašnjenje našeg tima bilo je vrlo argumentovano i temeljno i sve iznesene činjenice idu u prilog izuzimanju Bosne i Hercegovine iz navedene mjere“, ocijenio je ministar Šarović, dodajući da ‘sa druge strane nisu izneseni nikakvi kontraargumenti’.
Stavovi bh.strane prvenstveno se temelje na tome da se kvote na izvoz čelika nisu mogle uvesti Bosni i Hercegovini, jer naša zemlja nije članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO), te da sa EU imamo potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). Naglašen je i značaj sporazuma u kontekstu ekonomskih i političkih integracija BiH a što je bio osnov za izuzimanje zemalja evropskog ekonomskog područja ( Norveške, Islanda i Lihtenštajna) iz navedenih mjera.
BiH strana je prezentovala i statističke podatke koji idu u prilog izuzeću, uključujući i analize koje pokazuju da izvoz iz naše zemlje neće prouzrokovati štetu industriji čelika članica EU niti će načiniti ozbiljne poremećaje na tržištu EU.
Uz predstavnike ministarstva, na saslušanju su učestvovao i advokatski tim Arcelor Mittal Zenica, najvećeg izvoznika čelika iz Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.