Sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje EU i BiH u Briselu 13. jula

0
319
Održana vanredna sjednica Vijeća ministara BiH

Vijeće ministara BiH je na vanrednoj telefonskoj sjednici usvojilo dodatno korigovanu Poziciju Bosne i Hercegovine o procesu stabilizacije i pridruživanja za četvrti sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje Evropska unija – Bosna i Hercegovina, koji će biti održan u Briselu 13.7.2021. godine.
Korigovani tekst Pozicije je usklađen sa komentarima članova Kolegija za evropske integracije i rezultat je kompromisa, nakon održanih konsultacija Kolegija Vijeća ministara BiH.
Na sjednici je imenovana delegacija BiH za ovaj sastanak, koju će predvoditi predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija, a u kojoj će biti zamjenica predsjedavajućeg i ministarka spoljnih poslova Bisera Turković, te ministar pravde Josip Grubeša.
Bosna i Hercegovina je nakon 2018. godine, kada je održan treći sastanak, intenzivirala aktivnosti na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta i uprkos pandemiji Covid-19 i migrantskoj krizi zadržan je fokus na procesu evropskih integracija, te su uloženi napori u pogledu provođenja reformi povezanih sa evropskim integracijama u korist građana BiH.
Dosadašnji napredak koristiće se kao podsticaj za daljnje provođenje reformi, koje se odnose na 14 ključnih prioriteta, i uz podršku EU bila bi veoma ohrabrujuća poruka za građane da Bosna i Hercegovina u ovoj godini dobije kandidatski status.

Zahtjev za pomoć u nabavci 370.000 doza vakcina

Vijeće ministara donijelo je i Odluku o traženju međunarodne pomoći za zaštitu i spasavanje u vidu vakcina protiv Covid-19. Za potrebe odgovora na pandemiju potrebno je obezbijediti 370.000 doza vakcina.
Ovu međunarodnu pomoć primiće Ministarstvo civilnih poslova BiH, a njena raspodjela vršiće se u skladu sa ranije donesenom Odlukom o principima raspodjele međunarodne pomoći za zaštitu i spasavanje.