MOL i Tatneft grade novi pogon za proizvodnju bitumena u Rusiji

0
472
Svečano pokrenut zajednički projekt izgradnje pogona za proizvodnju modifikovanog bitumena u Tatarstanu

Mađarski MOL i Tatneft, jedna od najvećih naftnih i gasnih kompanija u Rusiji, svečano su pokrenuli zajednički projekt za izgradnju pogona za proizvodnju bitumena modifikovanog gumenim granulatom u Republici Tatarstan.
Kompanije su se također dogovorile da će pokrenuti zajednički posao (joint venture) koji će, osim proizvodnje i prodaje bitumena, biti ovlašten i za stavljanje MOL-ove tehnološke licence na tržište u Zajednici nezavisnih država. Investicija se dijelom finansira sredstvima iz konkursa mađarske Agencije za razvoj izvoza (HEPA).
Péter Szijjártó, mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine, Rustam Minhihanov, predsjednik Republike Tatarstan i predsjednik Uprave Tatnefta, te Nail Maganov, izvršni direktor Tatnefta i član Uprave Tatnefta, svečano su pokrenuli izgradnju zajedničkog MOL-ovog i Tatneftovog pogona za proizvodnju bitumena modifikovanog gumenim granulatom. Investicija će se nalaziti u Tatneftovoj rafineriji TANECO, koja posluje u gradu Nizhnekamsk u Republici Tatarstan, oko 1.000 kilometara od Moskve.

Pogon će se nalaziti u Tatneftovoj rafineriji Taneco

Fabrika proizvodnog kapaciteta od oko 20.000 tona godišnje bit će zajedničko postrojenje MOL-a i Tatnefta, ali to je samo prvi korak u saradnji dvaju kompanija. MOL i TANECO, podružnica koja upravlja rafinerijom Tatnefta, dogovorili su i zajednički pothvat (RMB-RUSS LLC) u kojem će MOL imati većinski udio od 51 posto. Svrha zajedničkog pothvata izgradnja je pogona koje će koristiti MOL-ovu tehnologiju za proizvodnju bitumena modifikovanog gumenim granulatom, proizvodnja i prodaja bitumena te stavljanje MOL-ove tehnološke licence u promet u Zajednici nezavisnih država.
Investiciju će finansirati partneri proporcionalno svojim udjelima u kompaniji. Projekt finansira i mađarska Agencija za razvoj izvoza (HEPA), kojom upravlja Ministarstvo vanjskih poslova i trgovine osiguravanjem oko 50 posto investicionih troškova.