Saudijska Arabija donirala dva miliona dolara za skladištenje naoružanja u BiH

0
692
Ugovor je potpisan na svečanoj ceemoniji u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu

Ugovor vrijedan dva miliona američkih dolara između Ambasade Kraljevine Saudijske Arabije (KSA) i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u BiH (UNDP) danas je potpisan u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu. Cilj je završetak infrastrukturnih unapređenja na lokaciji skladišta municije Oružanih snaga BiH ‘Kula’ u Mrkonjić Gradu i lokaciji skladištenja naoružanja ‘Teufik Buza Tufo’ u Visokom.
Ugovor između Ambasade KSA i UNDP-a BiH potpisali su ambasador KSA u BiH Hani bin Abdullah bin Mohammed Mominah i rezidentna predstavnica UNDP-a Sezin Sinanoglu.
Potpisnici su izrazili zadovoljstvo i ovim projektnim dokumentom dodatne podrške Oružanim snagama BiH, koji će doprinijeti većoj sigurnosti skladištenja municije i naoružanja, a samim time i lokalnih zajednica u BiH.
Uz zahvalnost donatoru Kraljevini Saudijskoj Arabiji i implementatoru Razvojnom programu UN u BiH, ministrica odbrane BiH Marina Pendeš je istakla da na ovaj način svi zajedno doprinosimo miru, sigurnosti i stabilnosti i sprečavamo moguće negativne reakcije, ilegalni promet naoružanja i municije, a ono najgore što se može desiti su eksplozije.
“Uvjerena sam da će ova donacija pomoći da povećamo stepen sigurnosti i stabilnosti u BiH”, kazala je Pendeš.
U maju ove godine KSA je posredstvom Ambasade KSA u BiH donirala finansijska sredstva u iznosu od 940.000 američkih dolara za unapređenje skladišta municije OS BiH u Krupi, a potpisivanjem današnjeg projektnog dokumenta nastavlja se podrška infrastrukturnim unapređenjima skladišta ‘Kula’ i ‘Teufik Buza Tufo’. Kao i prva tranša, dodatna sredstva će biti implementirana kroz projekt UNDP-a EXPLODE+.
Današnjoj ceremoniji potpisivanja ugovora prisustvovali su i visoki zvaničnici Ministarstva odbane BiH, predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Sifet Podžić, komandant Štaba NATO-a u Sarajevu Robert A. Huston, predstavnici EUFOR-a u BiH te međunarodnih i državnih institucija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here