U BiH registrovano 7.128 imigranata, najteža situacija u USK

0
695
Iz magacina Federalna uprava CZ u Azićima kod Ilidže dio doniranih šatora iz Austrije već je upućen prema USK

Federalni operativni štab za pitanje migracija informirao je danas Vladu FBiH o stanju u oblasti migracija, a u vezi s povećanim prilivom migranata u Bosnu i Hercegovinu.
Vlada je zaključkom podržala napore i aktivnosti Vijeća ministara BiH, Ministarstva sigurnosti, Ministarstva ljudskih prava i izbjeglica, kao i Koordinacijskog tijela za pitanje migracija u BiH – Operativnog štaba za pitanja migracija u BiH za rješavanje problema s nezakonitim migracijama u BiH.
Riječ je o planu za veću i odlučniju kontrolu granice sa istočnim susjedima i sprečavanje ulaska migranata u našu zemlju angažiranjem svih policijskih snaga u BiH, uključujući i pripadnike policije u FBiH u skladu s nadležnostima, ali i stvaranje uslova za humano zbrinjavanje migranata u skladu s potpisanim međunarodnim konvencijama o zaštiti ljudskih prava, poštujući zakonske regulative u oblasti migracija i azila.
Vlada FBiH je Federalnoj upravi civilne zaštite odobrila da, u okviru svojih kapaciteta, privremeno, dok traju potrebe za angažovanjem u organizovanju i uspostavi kampa u kasarni ‘Ušivak’ u Hadžićima, angažuje potreban broj pripadnika civilne zaštite i potrebna materijalno-tehnička i druga sredstva i opremu i osigura stručnu i tehničku pomoć za smještaj i zbrinjavanje migranata. Isto odobrenje dato je i postavljanje kampa u Velikoj Kladuši u objektima Agrokomerca, a na zahtjev Ministarstva sigurnosti BiH.
Federalno ministarstvo finansija zaduženo je da, na osnovu zahtjeva Federalne uprave civilne zaštite, iz ovogodišnjih budžetskih sredstava tekuće rezerve, dodijeli 29.800 KM za plaćanje PDV-a i špediterskih usluga za uvoz donirane opreme iz Republike Austrije.
Inače, u informaciji je navedeno da je BiH suočena sa značajnim prilivom nezakonitih migracija. Situacija je posebno teška u Unsko-sanskom kantonu, gdje se, kako je procijenjeno, nalazi oko 3.000 migranata.
U BiH je, prema raspoloživim podacima, od 1. januara do 2. jula ove godine Službi za poslove sa strancima prijavljeno 7.128 nezakonitih migranata. Namjeru za podnošenje zahtjeva za azil u BiH su u tom periodu iskazale 6.354 osobe, dok su 683 podnijele zahtjev za azil.
Po osnovu readmisije je od Republike Hrvatske primljeno 317 osoba, a 575 osoba predato je drugim državama.
Od prošle sedmice Granična policija je odbila i spriječila ulazak 490 migranata na područje BiH.
U prihvatnom centru Salakovac kod Mostara su, sa 27. junom ove godine, smještena 184 migranta i 33 izbjeglice s priznatim statusom, a ove brojke su podložne svakodnevnim promjenama.
U Delijašu (općina Trnovo) je smješteno 57 migranata, a i ovaj podatak se svakodnevno mijenja. Moglo bi se reći da migranti izbjegavaju smještaj u Delijašu koji se ne nalazi na njihovoj zamišljenoj ruti kretanja do njihovih željenih destinacija u Evropskoj uniji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here