Schneider Electric proglašen Microsoftovim partnerom 2021.

0
377
Nagrada je priznanje za Schneider Electricov dugoročni angažman u razvoju održivosti

Schneider Electric, predvodnik u automatizaciji i digitalnoj transformaciji upravljanja energijom objavio je kako je proglašen Microsoftovim Partnerom godine 2021 kao vodeća kompanija u stvaranju promjena u segmentu održivosti poslovanja.
Priznanje prepoznaje Schneiderov utjecaj u postavljanju i ostvarivanju ciljeva dekarbonizacije korisnika, primjenom EcoStruxure™ softverskih rješenja koja se temelje na Microsoftovim tehnologijama.
U periodu od 2018. do 2020. godine Schneider Electric je svojim korisnicima uštedio 134 miliona tona emisija CO2, a krajem prvog tromjesečja ove godine ta brojka je narasla na 276 miliona tona. Grupa je u februaru ove godine dobila i priznanje organizacije Corporate Knights – proglašena je najodrživijom korporacijom svijeta, zato što pomaže svojim klijentima u ostvarivanju postavljenih ambicioznih ciljeva borbe s klimatskim promjenama.
Upotrebom portfelja softverskih rješenja EcoStruxure™, koja se temelje na najrazvijenijoj varijanti Microsoftove Azure platforme, Schneider pomaže organizacijama u postavljanju, postizanju, mjerenju i izvještavanju, na naučnim istraživanjima utemeljenih ciljeva dekarbonizacije i na taj način doprinosi poboljšanju njihovih prihoda.
“Izuzetne odnose koje imamo s Microsoftom još ćemo poboljšati zajedničkim implementacijama našeg novog rješenja EcoStruxure™ Traceability Advisor, kojeg smo su-inovirali s Microsoftom i kojeg ćemo zajedno prodavati”, izjavio je Philippe Delorme, izvršni potpredsjednik zadužen za sustave upravljanja energijom u Schneider Electricu.
Korisnik kojem je Schneider Electric pomogao, zajedno s Microsoftom, jeste, primjerice, kompanija JLL – jedan od najvećih vlasnika nekretnina u svijetu. JLL želi znatno smanjiti svoj ugljični otisak te prikupiti kvalitetne podatke o potrošnji energije i ostalim parametrima održivosti u svakom segmentu svog portfelja ulaganja.
Darren Battle, voditelj korporativnih nekretnina i uredskih prostora u Azijsko-tihooceanskoj regiji, kaže: “Zahvaljujući Schneiderovom rješenju EcoStruxure™ for Real Estate, uredi u našem sjedištu u Singapuru opremljeni su senzorima koji se temelje na tehnologijama Interneta stvari. Sistem već sada stvara kvalitetnije okružje za naše zaposlenike i ostale koji rade u toj zgradi te smanjuje potrošnju energije za 30 posto.”
S ovim priznanjem Schneider Electric je od Microsofta nagrađen i za razvoj sveobuhvatne strategije održivog upravljanja energijom za kompaniju Blackstone, jedan od najvećih privatnih fondova za kapitalna (equity) ulaganja u svijetu. Kod njih, Schneider Electric je implementirao svoje vrhunsko softversko rješenje EcoStruxure™ Resource Advisor, koje prikuplja i normalizira podatke o potrošnji energije i drugih režija, na svim nivoima Blackstoneovog portfelja, od pojedinih investicija do regionalnih razina.
Primjena tih rješenja Blackstoneu je uštedjela desetke miliona dolara, smanjenjem troškova energije, provedbom inicijativa održivosti i strateškim izborima dobavljača energije. U septembru 2020. godine Blackstone je postavio za cilj smanjenje emisije ugljičnog dioksida za 15% u svakom slijedećem ulaganju, bilo u imovinu ili u neku kompaniju, u slijedeće tri godine.
S više od 15 godina predvodništva u održivosti, Schneider Electric je sebi postavio cilj biti ugljično neutralan do 2050. godine u svim segmentima svog poslovanja, a ranije ove godine kompanija je implementirala svoj projekt Zero Carbon, ambiciozan novi program koji treba pomoći firmama Schneiderovim dobavljačima, njih 1000 najvećih, da smanje svoje emisije ugljičnog dioksida za 50% do 2025. godine.