Schneider Electric uvršten na popis ‘Promijenimo svijet’ časopisa Fortune

0
468
Schneider Electric dobio priznanje za poticanje promjena u svom poslovnom ekosistemu

Schneider Electric, predvodnik u digitalnoj transformaciji upravljanja energijom i automatizaciji, uvršten je u popis Promijenimo svijet časopisa Fortune za 2021. godinu, globalnu listu 50 kompanija čije temeljne poslovne aktivnosti, strategija i poslovanje imaju najpozitivniji utjecaj na društvo ili okoliš.
Schneider Electric zadržao se među 50 najboljih na popisu, čime mu je odano priznanje za nastojanje da potakne promjene u svom poslovnom ekosistemu u sklopu stalnih nastojanja kompanije u postizanju održivosti. Uvrštavanje Schneider Electric na listu časopisa Fortune dolazi nakon što su ga Corporate Knights u februaru prepoznali kao najodrživiju korporaciju na svijetu.
Nakon nedavnog Međuvladinog panela Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (IPCC) i uoči COP26, očigledno je da put prema klimatski pozitivnom i uključivom svijetu zahtijeva snažniju suradnju korporacija, partnera, dobavljača i vlada.
Kao pionir industrije koji je već prije 15 godina počeo predvoditi borbu za održivost, Schneider Electric je nastavio svoje dugogodišnje vodstvo u sferi zaštite okoliša, društva i upravljanja (ESG) usvajanjem vlastitog programa utjecaja na održivost za period 2021. – 2025. početkom 2021. godine.
Uvrštavanje Schneider Electric na ovogodišnji popis časopisa Fortune svjedoči o njegovoj predanosti postizanju ugljične neutralnosti kako u svom, tako i u poslovanju svojih dobavljača i kupaca. Za mnoge kompanije najveće i najteže emisije za rješavanje su one iz Opsega 3 – emisije iz neizravnih aktivnosti na nivou lanca vrijednosti, uključujući dobavljače. Nastojeći riješiti ovaj problem, Schneider Electric je 2021. pokrenuo projekt nulte stope ugljika kako bi podržao svojih 1000 najboljih dobavljača — na koje se odnosi 70% emisija svih dobavljača Schneider Electric – u nastojanjima da prepolove emisije ugljika do 2025. godine. U samo šest mjeseci grupacija je registrirala 91% svojih najvećih dobavljača kojima će staviti na raspolaganje iskustvo, stručnost, edukacije, alate i klimatska rješenja Schneider Electric.
Pored angažmana Schneider Electric na smanjenju emisija svojih klijenata, dokaz predanosti ovom cilju su i ušteda i izbjegavanje 263 miliona tona emisija CO2 od 2018. godine. Kompanija je odlučna do kraja 2025. ostvariti ključne ciljeve koji uključuju uštedu i izbjegavanje 800 miliona tona emisija CO2 i omogućavanje pristupa zelenoj električnoj energiji za 50 miliona ljudi.