SEAT ostvario rekordnu operativnu dobit: Svakom radniku po 1.068 eura bonusa

0
984
Arona se uspješno pridružila Ibizi, Leonu i Ateci kao jedan od četiri stuba Brenda SEAT

SEAT je u 2018. zabilježio najbolje rezultate u svojoj istoriji, nakon što je povećao operativnu dobit za 33,4 posto i dosegnuo rekord od 254 miliona eura (2017 : 191 milion eura).
Prema rezultatima koje je jučer predstavila Volkswagen grupa, SEAT je zaključio godinu sa prometom od 10,20 milijarde eura, što je za 3,1 posto više nego u 2017. (9,89 milijardi eura) i najviša vrijednost u historiji kompanije.
Operativnu dobit SEAT-a potaknuli su rekordni prodajni rezultati ostvareni u 2018. godini, kao i komercijalizacija modela s većom bruto maržom. U 2018. godini SEAT je prodao 517.600 vozila, što je za 10,5 posto više nego prethodne godine.
Predsjednik SEAT-a, Luca de Meo, izjavio je da je 2018. bila ponovno rekordna godina te da finansijska situacija nikada nije bila bolja zahvaljujući prodajnim podacima.
“Prvi ciklus obnove našeg portfelja završili smo lansiranjem Tarraca, a uskoro ćemo započeti drugu fazu s ambicijom da budemo glavni igrači na područjima elektrifikacije, povezivanja i ‘carsharinga’. Istovremeno se suočavamo s izazovima i neizvjesnostima koje proizilaze iz ciljeva smanjenja emisija štetnih gasova, kao i makroekonomske situacije”, rekao je Luca de Meo.
Nadalje, potpredsjednik za finansije, IT i organizaciju, Holger Kintscher, naglasio je da je 2018. SEAT treću godinu zaredom ostvario najbolju operativnu dobit ikada.
“Jedan od faktora koji doprinose tom rezultatu je naš strogi program upravljanja troškovima. Moramo intenzivirati ove programe kako bismo ulagali u elektrifikaciju kompanije i smanjili emisiju CO2”, dodao je Kintscher.
Model Arona je najviše podstakao prodaju SEAT-a u 2018. godini. U svojoj prvoj punoj marketinškoj godini, brend je isporučio blizu 100.000 jedinica svog novog urbanog SUV-a, koji se pojavio kao treći najprodavaniji model marke. Arona se uspješno pridružila Ibizi, Leonu i Ateci kao jedan od četiri stuba brenda, te je doprinijela ostvarenju rekordnih prodajnih rezultata u zemljama poput Njemačke, Velike Britanije, Austrije, Švicarske, Izraela i Maroka.
Globalna prodaja nastavila je dvocifreni rast početkom 2019. godine, dosegnuvši rekordnu količinu od 88.900 isporučenih vozila, što je za 12,8% više nego u istom periodu 2018. godine.
Nadalje, ukupna proizvodnja vozila SEAT porasla je za 10,2% u 2018. godini na rekordnih 528.300 automobila. U prethodnoj godini SEAT je proizvodio vozila u Martorellu, Kvasinyu, Mladá Boleslavi (Češka), Palmeli (Portugal) i Bratislavi (Slovačka), kao i u Wolfsburgu (Njemačka), gdje je započela proizvodnja novog modela SEAT Tarraco.
Već treću godinu zaredom, u sklopu kolektivnog ugovora za 2016. godinu, u aprilu zaposlenici SEAT-a dobit će isplatu raspodjele dobiti za ostvarene rezultate. U ovoj godini kompanija će zahvaljujući povećanoj operativnoj dobiti isplatiti svakom zaposleniku po 1.068 eura bruto, što je za 49,2% više nego prošle godine.