Šesti Samit 100 biznis lidera Jugoistočne Evrope 16. i 17. oktobra u Skoplju

Glavni zadatak ovogodišnjeg okupljanja biznis lidera regiona je ponuditi konkretne ideje, projekte i prijedloge za unaprijeđnje povezanosti regiona u svim aspektima ekonomije i društva

0
3938
Samit 100 biznis lidera Jugoistočne Evrope privli do održan je u Sarajevu (BiH)

Šesti po redu, Samit 100 biznis lidera Jugoistočne Evrope, održat će u Skoplju, Makedonija, od 16. do 17. oktobra, a glavni zadatak ovogodišnjeg okupljanja biznis lidera regiona je ponuditi konkretne ideje, projekte i prijedloge za unaprijeđnje povezanosti regiona u svim aspektima ekonomije i društva.
Prethodnih godina ova biznis inicijativa uspješno je realizirana u Aranđelovcu u Srbiji, Bečićima u Crnoj Gori, Cavtatu u Hrvatskoj, Portorožu u Sloveniji te u Sarajevu u Bosni i Hercegovini. Ove godine njena putanja ide južnije, u Hotel Marriott u Skoplju, gdje će na šestom, godišnjem okupljanju učestvovati više od 150 vodećih biznis i političkih lidera Jugoistočne Evrope zajedno sa specijalnim gostima iz Evropske Komisije, EBRD-a, EIB-a, Nordijskog vijeća, Svjetske banke, IMF-a, a sve s ciljem identifikovanja ključnih projekata i ideja kreiranih u svrhu razvoja regiona.
Glavna tema ovogodišnjeg Samita jeste ‘povezanost’, posmatrana u svim aspetkima, uključujući transport i besplatan kargo prevoz u regionu, projekat Zelena Balkanika, kojim Jugoistočna Evropa, postavljanjem eko mreže punjača za električna vozila, treba biti hub za električnu mobilnost u infrastrukturi Evrope, brendiranje i promociju regije, mobilnost ljudi, energije, digitalizaciju… Specijalna gošća bit će Evropska povjerenica za transport, Violeta Bulc.
Glavni cilj poslovne inicijative, Samita 100, jeste da regionalnu saradnju pozicionira na sami vrh agende svih Vlada u regionu postavljajući ovo specifično pitanje kao ključno te radeći na pronalaženju ‘novog dogovora za novo doba’ koji će povećati konkurentnost nacionalnih ekonomija i ojačati potencijal Jugoistočne Evrope.
Samit 100 biznis lidera Jugoistočne Evrope je jedinstvena biznis inicijativa koja okuplja vodeće biznis lidere Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makodonije, Kosova i Albanije. Inicijatori i organizatori Samita 100 su: Alkaloid Skopje,  Združenje Manager iz Slovenije (MAS), Srpska asocijacija menadžera (SAM), Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), Atlas grupa iz Crne Gore te BBI Banka i ASA Holding iz Bosne i Hercegovine.
Samit 100 postao je snažan brend regionalne biznis saradnje i važna platforma za razmjenu ideja i strukturiranje konkretnih razvojnih programa koji ovaj region mogu povesti korak naprijed u pozicioniranju kao jake biznis zajednice koja generira ekonomski rast i kreira bolju kvalitetu života svih stanovnika Jugoistočne Evrope. Njegova vizija je učiniti region jednim od najinovatnivnijih i najkonkurentnijih u svijetu, putem konsktruktivne uzjamne saradnje.