Sibir: Vlasnik prvog u svijetu ‘letećeg’ automobila mora platiti kaznu

0
1701
Vlasnik aerostata umjesto korpe zakačio je za balon Ladu Oku koju su nazvali prvim u svijetu 'letećim' automobilom

Rostransnadzor kaznio je vlasnika aerostata za nezakonite letove u Novosibirsku, u kojima je, između ostalog, umjesto korpe koristio automobil Lada Oka, saopštilo je Zapadnosibirsko saobraćajno tužilaštvo.
Prema informacijama iz resora toplotni aerostat АХ-7 triput je u avgustu sa teritorije rekreativnog centra ‘Piknikovi raj’ na područja naselja Gorski uzletao na visinu od 25 do 30 metara.
Vlasnik vazduhoplova koji nije imao letački certifikat ni potrebnu dokumentaciju za letjelicu, nezakonito je koristio vazdušni prostor bez dozvole i dostavljenog plana leta u zoni manevrisanja vazduhoplova koji sleću na gradski aerodrom Tolmačevo, kaže se u saopštenju.
Ovaj neobičan let realizovan je u okviru zabavnog projekta videoblogera sa kanala Youtub ‘Garaž 54’. Vlasnik aerostata zakačio je za balon vozilo umjesto korpe na nagovor videoblogera koji su Ladu Oku nazvali prvim u svijetu ‘letećim’ automobilom.
Međutim, nadležni organi događaj su vidjeli kao ‘prijetnju životu i zdravlju neutvrđenog broja lica koja su se nalazila u zoni uspona aerosta’. Zbog toga je protiv vlasnika aerostata pokrenut prekršajni postupak, i kažnjen je s 6,7 hiljada rubalja (oko sto eura). Zatražena je i sudska zabrana letenja dok se ne otklone zakonske prepreke.