Sindikalci kritikuju Vladu FBiH: Zašto realni sektor nije oslobođen plaćanja doprinosa!

0
645
Šatovorić kritikovao vlast u FBiH jer nije donijela mjere za pomoć privredi

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatovorić kritikovao je vlast u FBiH pitajući zašto nije poduzela mjere, kao što je to uradila vlast u susjednim zemljama, koji su realni sektor oslobodili plaćanja doprinosa bez ikakvih uslovljavanja, te uvodeći moratorij na sve kreditne obaveze i time zaštitili hiljade radnih mjesta i domaću proizvodnju.
Šatorović navodi da je Sindikat imao uvidu u teksta tzv. ‘Korona zakona’ koji je pripremila Vlada FBiH u cilju ublažavanja posljedica na ekonomiju zbog pandemije virusa Covid-19.
On ističe da je taj tekst pisan u žurbi, na osnovu paušalnih ocjena, nepotpunih informacija i bez snažnog opredjeljenja da se pomogne privredi FBiH i očuvanju radna mjesta.
“Jedino što je jasno predviđeno ovim zakonom jeste smanjenje neto plata zaposlenima u javnim preduzećima, organima uprave, agencijama… čiji su osnivač Vlada FBiH, kantoni i općine”, kaže Šatorović.
Dodaje da u tom zakonu nije precizirano da li će doći do smanjenja plata i zaposlenima u zdravstvu, policiji, obrazovanju, dok je već predviđeno smanjenje plata zaposlenim u komunalnim preduzećima i rudnicima.
“Zakon predviđa refundaciju uplaćenih doprinosa poslovnim subjektima kojima je zabranjen rad, a koji će u martu imati pad prihoda više od 25% u odnosu na februar i koji nisu otpustili radnike. Međutim, taj zakon ne tretira sve one poslovne subjekte kojima nije zabranjen rad, a koji zbog pandemije ne mogu raditi u punom kapacitetu i imaju isto tako velike finansijske gubitke”, ističe Šatorović.
Uputio je i kritike Vladi FBiH koja nije vodila računa o tome kako će poslodavci naći novac za uplatu doprinosa i plata, koji bi im tek naknadno trebao refundirati.
“Na koji način tu Vlada FBiH konkretno pomaže poslodavcima?”, pita Šatorović dodajući da nije određen nikakav rok ni za podnošenje zahtjeva za refundaciju niti do kada Vlada FBiH mora izvršiti refundaciju uplaćenih doprinosa.
Postavlja se i pitanje zašto zakonom nije predviđena obustava isplata naknada svim članovima nadzornih i upravnih odbora, odbora za reviziju, predstavnika skupština, skupštinskih komisija i drugih tijela već njihovo umanjenje za 30%. Riječ je o dodatnim prihodima pojedinaca i u ovom trenutku bi bilo sasvim logično da se sve vrste naknada po ranije navedenim osnovama do daljnjeg zamrznu.