Sindikalna potrošačka korpa u BiH za septembar iznosila 2.152 KM

0
224
Prosječna plata sve manje pokriva troškove Sindikalne potrošačke korpe

Prema izračunu Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, sindikalna potrošačka korpa za septembar 2021. godine iznosila je 2.152,51 KM i jeftinija je za 372,30 KM nego prethodnog mjeseca.
Kako je saopćeno je iz Sindikata, ovo pojeftinjenje je vezano za činjenicu da je u augustu u troškove bila uračunata i nabavka knjiga i školskog pribora za dvoje djece.
Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom iznosi 46,22 posto, a Sindikat se poziva na posljednji podatak Zavoda za statistiku FBiH da je prosječna plata u Federaciji BiH za juli 2021. bila 995 KM i za 4 KM je niža nego u augustu.
Kod izračuna sindikalne potrošačke korpe, u obzir su uzeti prosječna plata u FBiH te minimalni troškovi života četvoročlane porodice (roditelji i dvoje djece) pod pretpostavkom da je jedno dijete srednjoškolac, a drugo osnovac.
Potrošačku korpu čine sljedeće kategorije: prehrana 44,8%, stanovanje i komunalne usluge 14,5%, higijena i održavanje zdravlja 6,9%, obrazovanje i kultura 7,9%, odjeća i obuća 13,9%, prijevoz 6,4% i održavanje domaćinstva 5,6%.
U kategoriji prehrane, ukalkulisane su cijene iz tri trgovačka centra za 83 artikla.
Za higijenu i održavanje zdravlja, ubrojani su troškovi za dvanaest stavki, a za stanovanje i komunalne usluge, za šest.