Sindikalna potrošačka korpa za april 1.987 KM, plata je pokriva samo sa 47%

0
386
Pokrivenost novembarske Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom iznosi 42,64%

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata BiH izračunao za april ove godine iznosi 1.987 KM i za 248 KM je jeftinija od potrošačke korpe za prethodni mjesec.
Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za februar ove godine iznosila je 934 KM (posljednji podatak Federalnog zavoda za statistiku) i za 24 KM je niža od prosječne plate isplaćene u januaru ove godine. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 46,98 posto.
Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u FBiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca. Potrošačku korpu čine sljedeće kategorije (sa procentom udjela u sindikalnoj potrošačkoj korpi): Prehrana – 46,2%, Stanovanje i komunalne usluge – 17,7%, Higijena i održavanje zdravlja – 10,4%, Obrazovanje i kultura – 2,5%, Odjeća i obuća – 10,1%, Prijevoz – 5,6% te Održavanje domaćinstva – 7,5%.
U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 82 artikla. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za dvanaest stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki.