Šire se zabrane za električne romobile: Sada je na listi još jedan evropski glavni grad!

0
69
Sve više zabrana za električne romobile u javnom prevozu u evropskim gradovima

Nakon što je nekoliko prijestonica već uvelo određene zabrane, Madrid i drugi španski gradovi slijede taj primjer s još strožim ograničenjima – zabranom prijevoza električnih romobila u javnom prijevozu.
Rizik od opasnog dima i požara se spominje kao glavni razlog, a velika eksplozija koja se dogodila u madridskoj podzemnoj željeznici u oktobru, zbog neispravne baterije e-romobila, bila je okidač za tu odluku. Eksplozija je raznijela prozore vagona i napravila ozbiljnu štetu, ali srećom nije bilo ozlijeđenih ljudi.
U Londonu, Transport for London zabranio je sve privatne električne romobile u javnom prijevozu, uključujući autobuse i sistem podzemne željeznice.
U Londonu se također zapalio e-romobil u prepunom vozu, koji je srećom bio zaustavljen na stanici podzemne željeznice Parsons Green. Ovog ljeta je i Hamburg također zabranio električne romobile u svom sistemu podzemne željeznice.
Grad Pariz je početkom godine zabranio iznajmljivanje električnih romobila i povukao čak 15.000 romobila s cesta, prenosi Revija HAK.
Opasnost od eksplozija, požara i otrovnog plina je očigledno dovoljan razlog za ove mjere…