Situacija u Ukrajini u fokusu članica FAO-a u regionu: Kako osiguratri sigurnost hrane?

0
356
Generalni direktor FAO-a na 33. Regionalnoj konferenciji za Evropu (Foto: FAO)

Ministri i visoki predstavnici iz cijele Evrope i Centralne Azije sastali su se danas na Regionalnoj konferenciji FAO za Evropu (ERC33) u Poljskoj kako bi razgovarali o implikacijama rata u Ukrajini na globalne poljoprivredno-prehrambene sisteme i svjetsku sigurnost hrane, ali i o načinima za ubrzavanja napora za transformaciju poljoprivredno-prehrambenih sistema kako bi se osigurao inkluzivan i ekološki prihvatljiv razvoj i postigla bolja ishrana, kako na regionalnom, tako i šire.
“Ključni je trenutak da se razgovara o rješenjima za podršku kreatorima politika širom regije u rješavanju ovih izazova”, rekao je generalni direktor FAO-a QU Dongyu u uvodnoj riječi na 33. sesiji Regionalne konferencije.
Region Evrope i Centralne Azije uključuje 53 zemlje sa visokim i srednjim prihodima u kojima živi više od 900 miliona ljudi.
“Region igra ključnu ulogu u svjetskoj sigurnosti hrane i važan je izvor novih ideja za cijeli svijet”, rekao je Henryk Kowalczyk, zamjenik premijera i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Poljske u uvodnom obraćanju.
Učesnici su izabrali Zbigniewa Raua, poljskog ministra vanjskih poslova, za predsjedavajućeg Regionalne konferencije.
Situacija u Ukrajini bila je primarni fokus članova FAO-a u regionu, sa sesijom posvećenom uticajima rata na poljoprivredu, uključujući globalne cijene hrane i đubriva, koje su nastale zbog otežanog pristupa određenim robama i inputima.
“Mir je od suštinske važnosti za zaštitu ljudi od gladi”, rekao je Qu, napominjući da FAO pomno prati implikacije rata i obećao je da će nastaviti razvijati neposredne, srednjoročne i dugoročne analize i političke preporuke za svoje članice.
Ukrajina je očito najviše pogođena ratom, zbog ljudske patnje i uništenih lanaca vrijednosti i snabdijevanja, dok drugi pogođeni uključuju zemlje uvoznice hrane s niskim dohotkom koje zavise od Ruske Federacije i Ukrajine za hranu, gorivo i đubrivo, kao i svi potrošači koji se bore s rekordnim cijenama hrane, rekao je generalni direktor.
Pozvao je članove FAO-a da iskoriste Regionalnu konferenciju kao priliku da razgovaraju o ‘potencijalnim pristupima za sprječavanje još veće krize u budućnosti’.
FAO-ov tim za Ukrajinu je na terenu s planom brzog odgovora za Ukrajinu, gdje se procjenjuje da jedno od pet domaćinstava nema resurse da zadovolji osnovne potrebe za hranom i da pomogne malim poljoprivrednicima.
Regionalne konferencije FAO-a održavaju se jednom svake dvije godine. Više od 300 delegata prijavljeno je za učešće na ovogodišnjem zasjedanju, koji predstavljaju skoro sve zemlje Evrope i Centralne Azije, što je čini najposećenijom regionalnom konferencijom.