Skoro 30 posto Evropljana ne može da ode na ljetovanje

0
383
U Grčkoj čak 88,9% radnika, s prihodima manjim od 60% prosječne plate, ne može da ode na ljetovanje

Oko 28 posto Evropljana ne može sebi da priušti nedjelju dana odmora van mjesta prebivališta, a taj broj raste na čak 60 procenata među siromašnim radnicima, pokazuje istraživanje Evropske konfederacije sindikata (CES).
Ti radnici, čiji su prihodi ispod praga siromaštva, odnosno manji od 60% prosječne plate, najlošije prolaze u Grčkoj, gdje njih 88,9% ne može da ode na ljetovanje. U Rumuniji je njih 86,8%, Hrvatskoj 84,7%, Kipru 79,2%, Slovačkoj 76,1%, navodi se u istraživanju CES-a, prenosi SEEBiz.
CES ističe da su nejednakosti između najsiromašnijih radnika i onih drugih kada je riječ o odmoru porasle u protekloj deceniji u 16 zemalja članica.
Najveće razlike u mogućnosti odlaska na odmor između radnika s prihodima nižim od prosječne plate i ostalih radnika su u Hrvatskoj, Grčkoj, Bugarskoj, Češkoj, Francuskoj i Rumuniji.
“Povećanje nejednakosti pokazuje da korist privrednog rasta u Evropi u protekloj deceniji nije raspoređena ravnomjerno”, kaže pomoćnica generalnog sekretara CES Ester Linč.
CES se zalaže za poboljšanje prijedloga evropske direktive koji treba da poveća najniže plate u EU, a o kojem će Evropski parlament raspravljati nakon ljetne pauze.
Sindikalna konfederacija se zalaže za uvođenje ‘praga dostojanstva’ koji će garantovati da zakonom definisane minimalne plate ne mogu biti manje od 60% prosječne plate, odnosno manje od 50% prosječne plate u bilo kojoj zemlji članici. Trenutno je u 17 zemalja članica EU minimalna zakonom garantovana plata niža od 60% nacionalne prosječne plate, ističe CES.
CES zastupa 45 miliona članova 89 nacionalnih sindikalnih organizacija u 39 evropskih zemalja i 10 evropskih sindikalnih federacija.