Slovenija izmijenila uredbu, tranzit opet bez ograničenja

0
490
VMBiH donijelo je 11 odluka o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba

Vlada Slovenije izmijenila je uredbu koja se odnosila na vozače u međunarodnom prevozu robe i putnika čime se olakšava transport robe i putnika kroz tu zemlju, potvrđeno je iz danas iz Vanjskotrgovinske komore BiH.
“Izmjenama i dopunama uredbe, dva izuzetka (tranzit i međunarodni prijevoz), koji su vrijedili samo do 14. jula, primjenjuju se do 15. avgusta 2021. Ulazak u Sloveniju bez upućivanja na karantin kod kuće i bez uslova PCT odnosi se na ova dva izuzetka do 15. avgusta 2021. Tako je ulazak u Sloveniju bez upućivanja na karantin kod kuće i bez PCR testa dozvoljen do 15. avgusta 2021. godine”, saopćeno je iz VTK BiH.
U praksi to znači da su svi vozači motornih vozila za promet robe i putnika izuzeti iz ove odluke, tako da se ona na njih ne primjenjuje. Mogu nesmetano tranzitirati kroz Sloveniju i nemaju obavezu PCR testova, potvrdu da su preležali Covid-19 ili o vakcinaciji.
Što se tiče susjedne Hrvatske, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac preduzeo je aktivnosti kako bi se obezbijedio prioritet prolaza lakokvarljivih, sezonskih roba i produženo radno vrijeme fitosanitarnih službi na graničnom prelazu Gradiška/Stara Gradiška. Slijedom komunikacije sa relevantnim tijelima iz Republike Hrvatske, ministar je istakao da će za sve predmetne pošiljke koje blagovremeno najave dolazak na granični prelaz biti omogućen prioritetni prolaz, te da očekuje, da će u slučaju da dnevno bude više od 22 takve pošiljke, radno vrijeme službi biti produženo do 19 sati.
Očekuje se da navedeni problem bude rješen na sutrašnjem sastanku koji je ministar zakazao sa predstavnicima Državnog inspektorata Republike Hrvatske, saopćeno je iz VTKBiH.