Smanjiti spoljnotrgovinski deficit BiH, povećati turske investicije

0
299
Tegeltija razgovarao sa turskim ministrom Čavošogluom

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija danas je u Sarajevu sa ministrom spoljnih poslova Republike Turske Mevlutom Čavušogluom (Chavusoglu)  razgovarao o aktuelnim političkim i ekonomskim temama i daljnjem razvoju bilateralnih odnosa, sa fokusom na ekonomiju i suzbijanje posljedica pandemije virusa korona u BiH.
Tegeltija je zahvalio ministru Čavušogluu na balansiranom pristupu Turske prema BiH, što potvrđuje nedavno otvaranje Generalnog konzulata u Banjoj Luci, pored ranije otvorenih u Sarajevu i Mostaru.
Tokom razgovora rečeno je da je Turska država sa kojom BiH ima najveći broj zaključenih i ratifikovanih ugovora. Tegeltija je ukazao i na značaj uloge Turske u izgradnji autoputa Beograd – Sarajevo, kao i značaj Trilateralnog balkanskog samita i Trilateralnog trgovinskog komiteta BiH, Srbije i Turske.
Konstatovano je da je Turska zainteresovana za potpisivanje velikog broja bilateralnih sporazuma koji su u proceduri, a odnose se, između ostalog, na oblasti vojne industrije, bezbjednosti, policijske obuke, zaštite investicija i vodoprivrede.
Sagovornici su ocijenili da su odnosi BiH i Turske vrlo dobri, stabilni i bez otvorenih pitanja, te da ekonomsku saradnju treba dalje razvijati, kako bi se smanjio spoljnotrgovinski deficit BiH i povećale turske investicije u BiH, posebno u sektorima infrastrukture, poljoprivrede, energetike, turizma, obrazovanja, zdravstva i ishrane.