S&P potvrdio kreditni rejting BiH, predviđaju pozitivna kretanja

Analitičari S&P očekuju da će ekonomski rast BiH u 2023. godini usporiti i iznosiće 1%, dok je neto dug opšte vlade na niskih 22% BDP-a na kraju 2022. te se očekuje da će na tom nivou ostati do kraja ove godine.

0
235
S&P revidirao izglede o dugoročnom kreditnom rejtingu BiH, sa stabilnih na pozitivne

Međunarodna rejting agencija Standard and Poor’s (S&P) povećala je izglede kreditnog rejtinga sa stabilnih na pozitivne i zadržala kreditni rejting Bosne i Hercegovine, koji glasi ‘B’.
Obrazlažući poboljšanje izgleda kreditnog rejtinga sa stabilnih na pozitivne, analitičari ove agencije navode da je posljednjih mjeseci došlo do veće političke stabilnosti u BiH, uz blagovremeno formiranje vlasti na državnom nivou, nakon opštih izbora održanih u oktobru 2022. godine. Pozitivan impuls je što je u decembru 2022. godine BiH dobila kandidatski status za članstvo u Evropsku uniju.
Analitičari S&P očekuju da će ekonomski rast BiH u 2023. godini usporiti i iznosiće 1%, kao posljedica dešavanja u zemljama ključnim trgovinskim partnerima, dok je neto dug opšte vlade na niskih 22% BDP-a na kraju 2022. godine, te se očekuje da će na tom nivou ostati do kraja 2023. godine.
Prema ocjeni analitičara ove agencije, ekonomija BiH je pokazala otpornost na nedavne eksterne šokove kao što su pandemija Covid-19 i nagli porast cijena roba usljed rusko-ukrajinskog sukoba. Očekuje se da će deficit tekućeg računa ove godine ostati povišen, ali će se većinom finansirati iz neto priliva direktnih stranih investicija i suficita na kapitalnom računu.
Aranžman valutnog odbora, kako se navodi u izvještaju, predstavlja važno ekonomsko sidro i ne očekuju se promjene ovog aranžmana u budućnosti.
Prema navodima analitičara S&P, postoji mogućnost da kreditni rejting BiH bude povećan u narednih godinu dana ukoliko fiskalna situacija bude stabilna, a eksterne neravnoteže umjerene, uprkos smanjenoj potražnji od strane ključnih trgovinskih partnera. S druge strane, do smanjenja kreditnog rejtinga može doći u slučaju pojačanih političkih konfrontacija, naročito ako vode mogućim negativnim implikacijama u pogledu servisiranja vanjskog duga, saopćeno je iz Centralne banke BiH.