Sparkasse Banka nastavlja podršku poduzetničkim idejama mladih

0
507
Podrška projektu Social Impact Award Fondacije Mozaik: Poziv je otvoren do 11. maja

Kako bi podržala razvoj poduzetničkog duha kod mladih, Sparkasse Banka sa svojom matičnom kućom Steiermärkische Sparkasse i ove godine nastavlja pružati podršku projektu Social Impact Award (SIA) koji u BiH provodi Fondacija Mozaik.
Nagrada za društvene promjene (SIA) predstavlja najveći evropski program za promociju društvenih biznisa među mladima. Program se sastoji iz tri dijela: edukacije, inkubacije i nagrade za najbolje ideje zasnovane na inovativnim rješenjima za najveće društvene probleme. Bilo da je riječ o pokretanju javne kuhinje, edukativnim ili ekološkim aktivnostima, sve ideje su dobrodošle.
Poziv za prijave na Social Impact Award otvoren je na platformi lonac.pro i trajat će do 11. maja 2021. godine. Priliku da kroz dvomjesečni program inkubacije uz mentorsku i finansijsku podršku razviju i unaprijede svoje društveno korisne ideje i biznise u okviru ovog projekta dobit će 12 mladih bh. poduzetnika i poduzetnica.
Nakon toga, četiri najbolje ideje osvojit će dodatnih 2.000 KM, mentorsku podršku, besplatno učešće na međunarodnom SIA samitu u Pragu, priliku da apliciraju za zajednička ulaganja i početni kapital do 40.000 KM, kao i mogućnost za kreditno finansiranje kroz ‘Korak po korak’ program Sparkasse Banke.
“Podrška Nagradi za društvene promjene (SIA) je jedan u nizu projekata koji će Sparkasse Banka podržati u 2021. godini s ciljem aktivnog djelovanja na razvoju poduzetničkog potencijala kod mladih. Ovaj projekt je odlična prilika da unaprijede svoja znanja i vještine, unesu pozitivne promjene u svoje zajednice, razmišljaju u smjeru ekonomskog osamostaljivanja i razvijaju svoje poduzetničke ideje. Ovakvo pozitivno ohrabrenje mladih je vrlo bitno za osnaženje malog biznisa u BiH, kao jednog od glavnih generatora privrednog rasta i ekonomskog oporavka zemlje u periodu pandemije Covida-19”, istakli su iz Direkcije za marketing, komunikacija i kvalitet usluge Sparkasse Banke.
Social Impact Award osnovao je 2009. godine Institut za poduzetništvo i inovacije u sklopu Fakulteta za biznis i ekonomiju u Beču. Program koordinira Impact Hub u Beču, u suradnji s lokalnim partnerima u 18 zemalja svijeta. SIA svim učesnicima nudi besplatnu seriju radionica za razvoj ideje i stjecanje novih znanja, kao i priliku da se upoznaju s lokalnom zajednicom društvenih poduzetnica i poduzetnika.
U ovom programu do sada je učestvovalo više od 3.800 mladih iz 40 bh. gradova, a 34 pobjedničke ideje finansijski su nagrađene s više od 85.000 eura.
“U Startup studiju Fondacije Mozaik smo sretni da, bez obzira na Covid i sve nedaće koje su nas kao društvo zadesile, s našim partnerom Sparkasse bankom, mladima u BiH i ove godine možemo pružiti priliku da se povežu s preko 150 mladih iz 18 država svijeta, razmijene ideje i razviju društvene biznise kojim će doprinijeti poboljšanju životnih uslova u svojim lokalnim zajednicama”, kazao je Avdo Halilović, koordinator SIA u BiH.