Sparkasse Banka u novom ambijentu poslovnice Importanne predstavila strategiju finansijskog zdravlja

0
542
Uprava banke je na prijemu prezentirala značenje i konkretne uticaje strategije finansijskog zdravlja

Sparkasse banka sinoć je sa svojim klijentima i partnerima svečano obilježila novo uređenje i ambijent svoje glavne poslovnice u Importanne centru u Sarajevu.
Nova poslovnica, sa svojim uslužnim modelom orijentiranim na digitalne servise i održivim standardima gradnje, dio je poslovne strategije koju ova banka definira kao ‘građenje finansijskog zdravlja’. Uprava banke je na prijemu prezentirala značenje i konkretne uticaje te strategije na njene klijente, zajednicu i ekonomiju BiH.
Amir Softić, predsjednik Uprave Sparkasse Bank je ovaj poslovni koncept sažeo kao opredjeljenje banke ne bude pružalac klasične finansijske usluge, nego da aktivno gradi finansijsko zdravlje i time unapređuje kvalitet života ljudi u zajednici u kojoj posluje.
“To prije svega znači da naše klijente pratimo u dobrim, ali i manje dobrim vremenima. Konkretno, upravo spremamo kreditne modele koji prepoznaju izazove sa kojima se naši klijeti susreću i trebaju im pomoći da ih prevaziđu, na primjer rast cijena energenata i troškova u zimskom periodu ili povećanje referentnih kamatnih stopa u Evropi. Nadalje, vidimo svoju odgovornost u osnaživanju ekonomije i lokalnih biznisa, i to na način da prepoznamo potrebe malih, lokalnih zajednica, da na njih reagujemo i konkretno stimuliramo otvaranje novih radnih mjesta. Vrlo aktivno podržavamo startup preduzeća i mlade poduzetnike da razvijaju održive biznise kroz naš prpgram mentoringa i finansiranja startupa ‘Korak po korak’.
U segmentu kreditiranja i podrške privredi, fokus stavljamo na ključne industrije koje mogu donijeti održiv razvoj i rast ekonomije BiH kao što su poljoprivreda i turizam, i tu ćemo vrlo brzo izaći sa jedinstvenim, prilagođenim produktima.
Finansijsku pismenost i obrazovanje potičemo kroz niz projekata, na primjer jedinstven nagradni program ‘Zlatno S za najbolji rad iz ekonomije i bankarstva’ na kojem smo okupili pet vodećih fakulteta iz cijele BiH. I na taj način želimo kreirati ambijent u kojem će se iznalaziti nova rješenja za ekonomski prosperitet BiH”, rekao je Softić.

Sparkasse je sa klijentima i partnerima svečano obilježila novI ambijent svoje glavne poslovnice

Softić je pojasnio da su izrazita stabilnost i finansijski uspjeh koji je Sparkasse Banka uspjela osigurati u proteklim godinama, preduslov za realizaciju jedne ovakve strategije usmjerene na dobrobit zajednice.
Član Uprave Amer Hadžikadić je pojasnio da novi standard poslovnica Sparkasse Banke nije baziran samo na ekološki prihvatljivim principima gradnje, nego ima i sasvim novi uslužni koncept orijentiran na digitalizaciju, bržu uslugu i educiranje klijenata da koriste elektronske servise. Istakao je da je digitalizacija bitan faktor održivosti okoliša jer pozitivno utiče na potrošnju papira, zagađenost i efikasnost poslovanja. Stoga je digitalizacija, uz druge konkretne projekte očuvanja okoliša koje ova banka provodi, bitan dio njene strategije, rekao je Hadžikadić.

Novi izgled poslovnice Sparkasse Banke u Importanne centru u Sarajevu