Splitski aerodrom dobio novi terminal, investicija 59,4 miliona eura

0
1572
Na splitskom aerodromu otvara se novi putnički terminal nakon 2,5 godine gradnje

Aerodrom Split danas će otvoriti novi putnički terminal nakon dvije i pol godine gradnje. Projekat, vrijedan 59,4 miliona eura, omogućit će aerodromu da obavi dodatnih milion putnika godišnje i ublaži ljetne gužve.
Terminal će danas službeno otvoriti hrvatski premijer Andrej Plenković i ministar za more, transport i infrastrukturu Oleg Butković.
Generalni direktor aerodroma Lukša Novak rekao je da će novi terminal biti tri puta veći.
“Umjesto sadašnjih 14.000 imaće 50.000 kvadratnih metara. Ovaj dodatni prostor će nam omogućiti da opslužimo 2.500 putnika na sat umjesto sadašnjih 2.000. To ukupno iznosi 40.000 putnika dnevno”, kazao je Novak.
Cjelokupan projekat se prostire na ukupnoj površini od 80.000 kvadratnih metara i podrazumijeva izgradnju parkirališta kapaciteta 900 vozila, kao i autobuskog terminala koji može prihvatiti do 49 autobusa. Sam putnički terminal sadrži trideset šaltera za prijavu, sedam poluautomatskih sigurnosnih traka, panoramski restoran sa pogledom na asfalt, novi premium salon i automatizovano područje za sortiranje prtljaga.
“Ovaj projekat je poboljšao infrastrukturu aerodroma, povećao njegove kapacitete, povećao kvalitet usluga i omogućio joj da bude spreman za Šengen u budućnosti. Ovaj kapacitet, uz neka manja prilagođavanja, bit će dovoljan za narednih dvadeset godina”, kazali su iz aerodroma Split.

Novi terminal biće tri puta veći od dosadašnjeg

Nakon današnjeg otvaranja, stara zgrada aerodroma za putnike će biti remontovana i potom će biti spojene u jednu funkcionalnu jedinicu. Nadalje, splitska Zračna luka planira obnoviti svoju pistu i izgraditi paralelnu pješačku stazu, što bi trebalo smanjiti zagušenje aerodroma.
Aerodrom je finansirao projekat djelimično putem zajma Hrvatske banke za obnovu i razvoj, dok je 17,1 milion eura uloženo iz vlastitih sredstava. Hrvatska vlada je izuzela aerodrom od plaćanja poreza na dobit za vrijeme trajanja projekta, navodi portal Ex-Yu Aviation.
Novi terminal se otvara tokom najprometnijeg mjeseca u splitskoj zračnoj luci. Očekuje se da će u 2019. godini prihvatiti više od 3,3 miliona putnika.