Sporazum BiH i Srbije o saradnji na projektu autoceste Sarajevo-Beograd

0
992
Dalipagić i Mihajlović potpisali sporazum o saradnji u izgradnji autoceste Sarajevo-Beograd

Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić i ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović potpisali su danas Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o saradnji na realizaciji projekta autocesta/brza cesta Sarajevo-Beograd-Sarajevo.
Sporazumom je usaglašena koordinacija plana aktivnosti za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Save na lokaciji Rača-Sremska Rača, kao zajedničke/spojne tačke na granici između dviju zemalja, te da će izgradnja graničnog prijelaza na lokaciji Rača-Sremska Rača i izgradnja/rekonstrukcija graničnog prijelaza na lokaciji Kotromani-Vardište na dionici buduće brze ceste Sarajevo-Pale-Višegrad-Vardište-granica sa Srbijom biti predmet posebnih sporazuma ugovornih strana.
“Uzimajući u obzir uticaj izgradnje infrastrukturnih objekata na povezanost saobraćajnih pravaca BiH i Srbije kao i njihovo povezivanje sa saobraćajnom mrežom država članica EU na razvoj međusobne privredne saradnje, a cijeneći da za obje države veliki značaj ima izgradnja modernih cestovnih komunikacija i povezivanje glavnih gradova Sarajeva i Beograda, obvezali smo se u roku od 30 dana od datuma potpisivanja Sporazuma formirati zajedničko operativno tijelo kako bismo što prije počeli s realizacijom navedenih aktivnosti”, izjavio je Dalipagić.
Ministrica Mihajlović jе istaknula da ćе ovaj Sporazum doprinijеti brzini izgradnjе autoceste ka BiH i podsjеtila da jе počеtak radova obilježen u oktobru. Ona je dodala da radovi na dionici Srеmska Rača-Kuzmin tеku po ugovorеnom planu i dinamici.