FIA predstavila knjige finansijskih pokazatelja u Federaciji BiH

0
735
FIA promovirala 13 knjiga finansijskih pokazatelja u Federaciji BiH

Federalna ministrica finansija Jelka Milićević predstavila je danas u Sarajevu finansijske izvještaje iz deset kantona i tri publikacije na nivou Federacije BiH u vezi s privrednim društvima, budžetskim korisnicima, udruženjima građana te fondacijama.
Milićević je istakla da će te knjige finansijskih pokazatelja, koju je načinila Finansijsko-informatička agencija FBiH (FIA), koristiti mogući domaći i inozemni investitori, kreditne institucije, ali i studenti. Dodala je da su to publikacije finansijskih izvještaja koji će služiti privrednim subjektima kako bi mogli usporediti, pozicionirati te kreirati daljnje razvojne programe.
Milićević je podsjetila da je FIA-i zakonski i pravni okvir dat 2011. godine i da je trebalo punih pet godina da taj zakon bude primijenjen. Nakon tri do četiri godine njihovog rada, FIA ima razrađenu publikaciju, što je i zadaća koja joj pripada po zakonu.
Direktor FIA-e Esad Mahmutović istakao je da su u 13 knjiga objavili više od 5.000 stranica tabela i analiza, koje će biti dostupne i online.
Knjige u izdanju FIA-e predstavljaju rezultat nastojanja ove institucije da zauzme centralnu ulogu u kreiranju poslovnih registara s relevantnim, izvornim i pouzdanim informacijama u FBiH. Pokazatelji finansijskog poslovanja u tim knjigama su namijenjeni svim korisnicima koji imaju interes i bave se finansijskom i ekonomskom analizom i planiranjem.