BiH dobila donaciju EU u medicinskoj opremi vrijednu 800.000 eura

0
303
Sattler sa Radončićem na ceremoniji dodjele medicinske opreme

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler danas je u Sarajevu uručio opremu namijenjenu medicinskim ustanovama u Bosni i Hercegovini, a koju je finansirala EU u vrijednosti 800.000 eura.
Oprema je nabavljena u skladu sa standardima EU za javne nabavke i uključuje visoko kvalitetne respiratore, rendgen aparate i ostalu zaštitnu medicinsku opremu. Respiratori su proizvedeni u Švedskoj, a radi se o savremenim respiratorima namijenjenim za intenzivnu njegu i anesteziju.
Nabavku opreme je finansirala Evropska unija u okviru programa pomoći BiH u borbi protiv koronavirusa (Covid-19) kojeg provodi UNDP BiH.
Nakon primopredaje Sattler je rekao da je sretan što je u prilici da ispuni dato obećanje.
“Za BiH je osiguran paket pomoći od više od 300 miliona eura, a od toga je sedam miliona eura direktno za nabavku medicinske opreme. Danas vršimo isporuku robe u vrijednosti od više od 800.000 eura. Najvećim dijelom je riječ o ličnoj zaštitnoj opremi, ali mogu da naglasim da je tu također visokotehnološka roba, dakle govorimo o rendgen-uređajima, respiratorima koji će se također moći koristiti i za anesteziološke potrebe, potom EKG uređaji… Najkraće rečeno sve su to uređaji koji će se i nakon prestanka pandemije moći koristiti u zdravstvene svrhe”, rekao je Sattler.
On je dodao da su pripremili i podršku u iznosu od 28 miliona eura investicija za zdravstveni sektor u BiH, ali da je cilj i spašavanja radnih mjesta. Za to je potrebna odgovarajuća kooordinacija mjera na svim nivoima.
“Iz tog razloga sam pozvao na uspostavljanje radne grupe na socio-ekonomski odgovor i zadovoljstvo nam je da je Vijeće ministara BiH to i uradilo. Sada trebamo da vidimo i njeno konkretno djelovanje”, rekao je Sattler, prenosi agencija NAP.
On je napomenuo da građani BiH žele da vide približavanje Evropskoj uniji, žele da vide članstvo ove zemlje u EU.
“Među onih 14 ključnih prioriteta je i zakon o javnim nabavkama. Mi smo u proteklim danima vidjeli koliko je skandala vezanih oko nabavki, a kažem to je jedan vrlo konkretan primjer poboljšanja koje dolazi iz procesa evropskih integracija”, poručio je Sattler.